ŠTA SVE MOŽE DONETI NOVI USTAV SPC: Sabor držati u Peći, a patrijarh da ostane u Beogradu
Foto: Fonet

ISTRAŽUJEMO

ŠTA SVE MOŽE DONETI NOVI USTAV SPC: Sabor držati u Peći, a patrijarh da ostane u Beogradu

Društvo -

Za prvog čoveka Crkve bi svakako bilo teško da funkcioniše, a da ne bude u središtu svog naroda, kaže episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk

Ukoliko Sveti arhijerejski sabor usvoji novi ustav SPC i njenom imenu pridoda odrednicu Pećka patrijaršija, ovaj, kao i svi ostali značajni crkveni događaji, trebalo bi da se održavaju u Pećkoj patrijaršiji, dok administrativno sedište patrijarha može da ostane u Beogradu jer tu živi najviše ljudi, smatraju sagovornici Kurira.

Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk
Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk foto: Fonet

Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk naglašava da SPC ne menja ime, već se samo vraća svom starom pod kojim se od drevnosti prepoznavala među drugim pomesnim crkvama. Smatra da ne bi bilo funkcionalno da se patrijarh preseli u Peć.

- U manastiru Pećke patrijaršije treba da se održavaju sabori i sednice Sinoda, a kao bivši vikarni episkop patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji smatram da je idealan način prisustva patrijarha u Peći upravo preko vikara, koji bi trajno boravio u Peći. Za patrijarha bi bilo teško da funkcioniše, a da ne bude u središtu svog naroda - ističe Ćulibrk.

S njim se slaže i vladika mileševski Atanasije Rakita, koji naglašava da je operativnije da patrijarh stoluje u prestonici.

- Mislim da je praktičnije i lakše upravljati SPC iz Beograda, zato što je Beograd i centar drugih aspekata života i sveta. Jeste da Peć ima jedan aspekt koji je poseban i specifičan, to je tačno, ali Beograd ima i druge aspekte koji su nam potrebni. Naši su i Peć i Beograd, a patrijarh svakako posećuje i Peć i tako i treba da bude - zaključuje Rakita.

Koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić, smatra da „srpski patrijarh nikad nije otišao iz Pećke patrijaršije niti će otići, jer ona nije virtuelno nego drevno sedište SPC, pri čemu ne treba gubiti iz vida da se patrijarsi ustoličavaju u tronu pećkih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji“.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da nema smisla dodavati odrednicu Pećka patrijaršija nazivu SPC ukoliko se patrijarh ne preseli u Peć:

- Ako patrijarh ostane u Beogradu, onda je pitanje zbog čega dodajemo Pećku patrijaršiju nazivu SPC. Ako hoćemo da odbranimo Kosovo i da se narod vrati, onda duhovne vođe moraju da kažu: „Za mnom.“

Matija Bećković kaže da je patrijarhov tron u Peći.

- Patrijaršiju narod zove Pećaršija i crkva se već vekovima tako zove iako nije nosila to ime. A patrijarhu je tamo stolica bez obzira na to gde on bio.

Dimitrije Kalezić USTOLIČENJE NA ISTORIJSKOM MESTU

Dimitrije Kalezić ističe da patrijarh treba da ostane u Beogradu. - Patrijarh se ustoličava u Pećkoj patrijaršiji, to mu je istorijsko mesto i drži se kontinuitet, a boravi u Beogradu. Nije on tu samo radi zidova. Ni patrijarh ni Crkva se nisu odrekli Pećke patrijaršije, niti je predali drugom. Nije vaša kuća samo tamo gde stanujete nego i tamo što ste nasledili, a niste otuđili.

Dimitrije Kalezić
Dimitrije Kalezićfoto: Zorana Jevtić

Kurir / M. BRANKOVIĆ - S. TOMČIĆ

Foto: Zorana Jevtić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Šta je to Miroslavljevo jevanđelje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track