Najnovije vesti

OTKRIVAMO NOVE MALVERZACIJE TAJKUNA: Perčević na foru pokušava da banci otme 93 miliona evra!
Foto: Dragan Kadić

ŠOKANTNO Otkrivamo nove malverzacije tajkuna

OTKRIVAMO NOVE MALVERZACIJE TAJKUNA: Perčević na foru pokušava da banci otme 93 miliona evra!

Društvo

Vlasnik „Interkomerca“ tužio banku za navodne gubitke koje je imao kad je od njega pokušala da naplati dug za milionski kredit koji mu je odobren

Nakon pisanja medija da je protiv vlasnika kompanije „Interkomerc“ Gorana Perčevića pokrenuta policijska istraga zbog sumnje da je falsifikovao dokumenta u nameri da prevari banke, Kurir otkriva nove mehanizme kojima je ovaj biznismen pokušavao da ošteti svoje kreditore.

Naime, pored toga što je malverzacijama s nenaplativim kreditima u stečaj oterao nekoliko domaćih banaka, Perčević se okomio i na banke sa stranim kapitalom, pa je jednu od njih tužio u pokušaju da joj praktično iznudi bezmalo 100 miliona evra, nakon što je ta banka pokušala da od njega naplati dug od 600.000 evra!

Sve je počelo kad je firma ovog kontroverznog biznismena zapala u probleme.

Zaglavio u ćorci

PAO NA UNIVERZAL BANCI

Goran Perčević je uhapšen sredinom novembra 2014. zbog 34 zajma bez pokrića, ukupne vrednosti 1,4 milijarde dinara, uzetih od Univerzal banke.

foto: Dragana Udovičić

Pušten je iz pritvora krajem januara 2015, kad je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega. On je optužen zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica podstrekivanjem.

Napumpana suma

- Banka je Perčevićevoj firmi dala kredit od preko miliona evra, a kad je njegova firma 2013. zapala u probleme, blokade računa i stečaj, banka je pokušala da naplati svoja potraživanja i s računa njegove firme uspela da skine tek 600.000 evra. To je skoro upola manje od ukupne sume koju je Perčević dugovao banci. On je, međutim, 2016. podneo tužbu protiv te banke i odštetnim zahtevom tražio neverovatnih 93 miliona evra. Ovu napumpanu sumu je tražio zbog navodne štete koju je pretrpeo i propuštene dobiti jer mu je od 2013. firma u blokadi, iako tu blokadu nije izazvala ova banka - objašnjava izvor Kurira upućen u ovaj slučaj.

Prevara s garancijama

ŽITARICE ZALOŽIO, PA IH PRODAO

U bogatom nizu Perčevićevih mahinacija zbog kojih policija vodi istragu je i slučaj kad je on za podignut kredit banci u silosu ostavio određenu količinu žitarica na ime obezbeđenja. Nakon što je povukao novac od kredita, on je žitarice prodao i banku ostavio bez ikakvih garancija za odobreni zajam, navode upućeni u taj slučaj.

On dodaje da je Perčević unajmio nekoliko veštaka da rade na njegovoj tužbi, od kojih je jedan procenjivao da Prečević može da traži odštetu i od neverovatnih 157 miliona evra.

- Perčevićeve poslovne i političke veze kao nekadašnjeg funkcionera SPS još jednom su došle do izražaja kad je sud prihvatio njegovu tužbu i banci izdao privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom vrednom oko 10 miliona evra zbog traženog odštetnog zahteva. Apelacioni sud je, normalno, ukinuo odluku osnovnog suda o toj privremenoj meri, da bi isti sudija u ponovljenom postupku opet doneo istu privremenu meru banci o zabrani raspolaganja imovinom. Apelacioni sud opet odlučuje o tome - ocenjuje izvor Kurira.

Poverioci u zabludi

Povrh svega, kako dodaje, Perčević je u planu reorganizacije svoje firme, takozvanom UPPR, naveo da kao prihod očekuje i tih oko 100 miliona evra odštete, na osnovu čega su mu poverioci i odobrili UPPR. Time je, praktično, doveo u zabludu i te svoje poverioce.

Ucenjena banka je, kako saznajemo, zbog ovog slučaja podnela krivični prijavu protiv Perčevića te je i zbog ovih mahinacija on pod lupom istražnih organa.

- Kad se sakupe sve krivične prijave u kojima je Perčević osumnjičen za finansijske prevare, da je u Americi, dobio bi tri doživotne kazne - uvereni su oštećeni bankari.

Goran Perčević juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.  

Advokat Milosavljević

NEZABELEŽEN APSURD

Advokat specijalista za krivično pravo Nebojša Milosavljević ocenjuje da je reč o specifičnom slučaju za policiju, istražne organe i sudove.

- Ovo je jedinstven slučaj u našoj sudskoj praksi da klijent tuži poverioca koji želi da naplati svoj dug. To je svojevrstan apsurd u pravnoj državi i konačan stav suda u ovom slučaju, kad se završi, stvoriće novu sudsku praksu.

foto: Printscreen

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić, Dragan Kadić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...