Očekuje se potrošnja struje veća za 10 odsto
Foto: KURIR

EPS

Očekuje se potrošnja struje veća za 10 odsto

Društvo -
Potrošnja struje u Srbiji iznosi oko 80 gigavat časova, a očekuje se da će u narednim danima dostići do 86 gigavat časova dnevno, što je za 10 odsto više nego kada prosečne letnje temperature nisu ekstremno visoke

BEOGRAD - Potrošnja struje u Srbiji iznosi oko 80 gigavat časova, a očekuje se da će u narednim danima dostići do 86 gigavat časova dnevno, što je za 10 odsto više nego kada prosečne letnje temperature nisu ekstremno visoke, rečeno je danas u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Potrošnja struje povećana je zbog upotrebe rashladnih uređaja u "vrelim danima", a direktor Sektora EPS-a za odnose sa javnošću Milan Mirosavljević objasnio je da rast temperature za jedan stepen Celzijusovih povećava potrošnju struje za 0,8 gigavat časova.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će se veoma toplo vreme sa temperaturama od 34 do 38 ili čak 39 stepeni zadržati do 11. jula kada se očekuje osveženje i manji pad temperatura.

Mirosavljević je istakao da elektroenergetski sistem normalno funkcioniše i da se ne očekuju neki problemi u snabdevanju potrošača električnom energijom.

Potrošnja struje leti, kako ističe Mirosavljević, nije ni blizu zimskoj, kada je prosek potrošnje oko 125 gigavat časova, a maksimum do 150 gigavat časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track