BEOGRADSKI NADBISKUP HOČEVAR U USKRŠNJOJ POSLANICI: Krajnje je vreme da žeđamo i gladujemo za poštovanjem
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Katolički vernici sutra slave Uskrs

BEOGRADSKI NADBISKUP HOČEVAR U USKRŠNJOJ POSLANICI: Krajnje je vreme da žeđamo i gladujemo za poštovanjem

Društvo -

Isus nam je pokazao i dokazao vrednosti života, ali je današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života, poručio je nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici u kojoj napominje da svako biće ima svoje dostojanstvo.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

"Taj mentalitet koji se rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše: uzmi i baci utiče i na naše stavove o životu, upozorio je Hočevar, koji će na Uskrs, koji se po novom kalendaru slavi u nedelju, služiti u beogradskoj crkvi Krista Kralja. Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati, često nam i mediji u nekim svojim prezentacijama stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati - onako kako se kome prohte", rekao je Hočevar.

SRPSKI ZVANIČNICI ČESTITALI USKRS NADBISKUPU HOČEVARU: Da praznik protekne u duhu mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja

On je naglasio da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije ili države imaju svoje dostojanstvo.

"Krajnje je vreme da žeđamo i gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se s tim namerama ustrajno i angažovano molimo", rekao je Hočevar, koji navodi da su hrišćani posebno dužni da ljudima današnjice pokažu da se Nebeski Otac brine za svakoga.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Hočevar je rekao da smo "ušli u vremena, kada, na žalost, više nismo gladni i žedni svega onoga što oznavača biblijski izraz pravda".

"A pravda, pravednost, označava autentične međusobne odnose, a iznad svega prave odnose s Onim ko je Izvor, Početak i Dovršenje punoće života. A to je samo Isus Hrist", rekao je Hočevar.

Hočevar naglašava da slaviti Uskrs znači i svesno se angažovati za isti način života kako ga je živeo sam Isus Hrist.

"On, postavši čovek, postao je merilo za sve ljude svih vremena - toga kako treba da živimo, kako da se ophodimo sa svim ljudima i koje ciljeve je potrebno neprestano tražiti u svom životu", rekao je Hočevar. Zato je, navodi Hočevar, na početku svog poslanja, kako nas izveštavaju jevanđelisti, proglasio blaženstva, to jest autetnični ustav novog i peobraženog društva.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Isti jevanđelisti izričito istuču da je On, kao jedinstveni Učitelj života, seo i svečano proglasio taj nenadmašan Ustav preobraženog čovečanstva: "Blago gladnima i žednima pravde", rekao je Hočevar.

Hočevar kaže da je Isus u celini pokazao put preobraženja čovečanstva i da se za te uzvišene ciljeve zauzeo čitavim svojim bićem.

"On, koji je od vekova Božji Sin, ali je u vremenu postao čovek, sva vremena hoće da usmeri ka velikom cilju zajedništva, razumevanja, pravde i ljubavi", naglasio je Hočevar koji je “braću i sestre istočnog obreda” pozdravio sa Hristos vaskrese - vaistinu vaskrese.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track