Najnovije vesti

MARKO JE U JEDNOM DANU OSTAO BEZ OCA, MAJKE, BRATA, SESTRE I STRINE: Za četiri godine nije pustio ni suzu! Porodicu ne pominje, porodičnu kuću održava svakodnevno...
Foto: Zoran Šaponjić

Godišnjica pogibije porodice Vučinić u Ibru

MARKO JE U JEDNOM DANU OSTAO BEZ OCA, MAJKE, BRATA, SESTRE I STRINE: Za četiri godine nije pustio ni suzu! Porodicu ne pominje, porodičnu kuću održava svakodnevno...

Društvo

Na današnji dan mali Marko Vučinić ostao je bez oca, majke, brata, sestre i strine kada je njihov automobil uleteo u ledenu reku. Svakog dana po povratku iz škole dečak odlazi da obiđe roditeljsku kuću

O mami i tati, o bati i seki koje je pre četiri godine u trenu odneo Ibar Marko ne priča ni sa kim... Ne pominje ih, i nisam za ove četiri godine nijednom video da je zaplakao... Ni video ni čuo! Kako mu je u duši i srcu, on jedini zna.

U kanjonu Ibra, nadomak Kosovske Mitrovice, 11. aprila 2014. talasi reke u trenu su progutali celu njegovu porodicu. Mali Marko Vučinić danas će na groblju u selu Vuča kraj Sočanice, blizu Leposavića, zapaliti sveće svojima, ocu Gojku (46), mami Dragici (40), seki Maji (13), bratu Andriju (6) i strini Snežani... Stegnuće hrabro srce dečačić kome je tek 15 godina i koji već pune četiri živi bez najmilijih koje je načas izgubio.

Milan Nikolić iz Sočanice, Markov brat od tetke i njegov zakoniti staratelj, otvorio je sa suprugom Sanjom malom Marku vrata svog doma. Milan i Sanja pružili su mu svu ljubav da mu samo malo olakšaju tešku tugu i život bez mame, tate, bata i seke...

foto: Printscreen

Čuva ognjište

SLAVI U RODITELJSKOJ KUĆI

Svaki praznik Marko provodi u roditeljskoj kući u selu Vuča. I ovog Vaskrsa Marko je u svom domu bio domaćin, primao goste. Za slavu, Milan i Sanja mu pomognu, spreme hranu, pomognu da primi goste, i Marko slavi. Čuva svoju kuću i svoje ognjište, a za slavu redovno s Milanom prenoći u roditeljskom domu.

- Sam je odabrao da uči medicinsku školu, podržaćemo ga i ako bude hteo da nastavi školovanje - objašnjava dečakov staratelj.

Čuvaju ga kao svoje dete

- Vidim ga ponekad, zastane, zamisli se i zaćuti, i znam na koga tada misli... Srce da se pocepa od tuge - priča Milan Nikolić za Kurir.

Četiri godine od trenutka kada je „polom“ u ledeni Ibar sletelo petoro Vučinića i niko se nije spasao, Marko je đak prve godine Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici. Svakodnevno putuje od Sočanice do Mitrovice autobusom. Dobar je đak, vredan, požrtvovan, umesto mame svako jutro u školu ga isprati ili Sanja, ili baka Gorica, ili deda Radojko...

- Ima Marko svoje drugare ovde u Sočanici, a i mi smo tu da ga prigrlimo, da ga zagrlimo, da ga razgovorimo, ne odvajamo ga ni u čemu, ni za sekundu od našeg Nikole, kome je četvrta godina, ni od naše Neve, kojoj je tek mesec i po dana - kaže Milan.

Sve zna da radi

Kad dođe iz škole, za Marka se zna - pravac roditeljska kuća. Tako je i vikendom i praznikom i svakog slobodnog trenutka.

- Vuče ga kuća, gledam ga samo koliko se trudi da je održi, da je sačuva, plevi okolo, kopa, čisti, ne staje... Povede sa sobom često i kerića Bucka da mu pravi društvo. Sve već zna da radi, poorali smo jesenas za vrtove, i čim vreme dozvoli, Marko i ja zasukaćemo rukave da sejemo, pa posle da okopavamo - rekao nam je Markov staratelj.

foto: RTS

Činjenice

AUTOMOBIL PROKLIZAO

- Markova porodica je neposredno pre tragedija krenula u Mitrovicu

- Automobil je iznenada proklizao u krivini i kroz rupu u metalnoj ogradi sleteo u Ibar

- Očevici su ih ubrzo izvukli iz reke, ali nikome nije bilo spasa

- Mali Marko je u trenutku nesreće bio u školi i zbog toga je jedini preživeo

Kurir / Zoran Šaponjić

Foto: RTS, Zoran Šaponjić, Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...