(FOTO) U NJEMU SU POLICAJCI NEKADA JURILI ZA KRIMINALCIMA: Fića eksponat sa izložbe o istoriji policije
Foto: MUP

Na Andrićevom vencu

(FOTO) U NJEMU SU POLICAJCI NEKADA JURILI ZA KRIMINALCIMA: Fića eksponat sa izložbe o istoriji policije

Društvo -

BEOGRAD - U Beogradu je otvorena izložba "Istorija policije u Srbiji".

- Ovo je jedan lep događaj kojim želimo da se podsetimo kako je osnovana policijska služba u Srbiji. Koreni prve javne bezebdnosti u Srbiji dosežu do vremena Prvog srpskog ustanka 1811. kada je ustanovljeno prvi put Ministarstvo unutrašnjih dela, objasnio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

foto: MUP

Stefanović je podvukao da je od tog trenutka, više od dva veka policija prošla kroz brojne izazove, ukazujući da je mala važnu ulogu tokom oslabađanja od turske imperije, u dva svetska rata.

Policija je uvek bila uz svoj narod. Policajci su sa građanima delili sudbinu kroz šta je prolazio narod , podvukao je on. Objasnio je da ovom izložbom, koja je otvorena za građane, želi da se dočara kako je izgledala policijska služba u prošlosti i kako se razvijala.

Ukazao je da je veliki broj eksponata, zbog turbulentnih vremena kroz koje je prolazila naša zemlja, a tako i policija, izgubljeno. Postoje fotografije uniformi koje nemamo sačuvane",rekao je Stefanović.

foto: MUP

On je pozvao sve koji u svojim privatnim kolekcijama poseduju predmete i uniforme koje je policija koristila da ih ustupe, dodajući da mogu ostati u njihovim vlasništvu, ali da bi Ministarstvo bilo ponosno da ih izloži.

Zahvalio se Gradu Beogradu za ustupljivanje prostora u kojem se održava izložba, ukazujući da to nije stalni stalni muzej kakav bi Ministarstvo volelo da ustanovi. - Trudićemo se da pronađemo adekvatan prostor gde bi otvorili pravi muzej da izložimo više eksponata. Ovo je prva postavka ovog tipa o istoriji srpske policije , naglasio je on. Rekao je da bi Ministarstvo volelo da građani vide kako se razvijala policija. Izrazio je, takođe, nadu da će uskoro Ministarstvo moći građanima da prikaze i vozila koje je policija koristila. Već sada u depoima imamo određena vozila koja su korišćena, dodao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track