TRAŽE POVEĆANJE ZARADA: Prvomajski protest sindikata u Beogradu
Foto: Fonet/Dragan Antonić

slogan "Da plate ustanu, a mladi ostanu"

TRAŽE POVEĆANJE ZARADA: Prvomajski protest sindikata u Beogradu

Društvo -

Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvali su danas građane Srbije da na Međunarodni praznik rada, 1. maj, dođu na protest u Beogradu.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je kazao da je slogan ovogodišnjeg protesta "Da plate ustanu, a mladi ostanu", s akcentom na zaradama, boljem standardu i zaustavljanju odlaska mladih iz Srbije.

Protest će početi u podne na Trgu Nikole Pašića, odakle će povorka preko Terazija do Narodne skuštine, gde će izneti zahteve, a zatim Ulicom Kneza Miloša otići do Vlade Srbije.

Traže otvaranje kvalitetnijih i bezbednijih radnih mesta, zaustavljanje netransparentne raspodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama i postojanje nezavisnih medija, kao i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Orbović je rekao da je na protest pozvan ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i da se nada njegovom dolasku.

Orbović je izjavio da je cilj da na protest dodje oko 5.000 ljudi.

Pozvani su svi sindikati, svi gradjani Srbije, mladi, nezaposleni, zaposleni i penzioneri.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković je kazao da je slogan izabran jer je važno da mladi ostanu u Srbiji i da ljudi počnu da žive od boljih zarada.

On je kazao da će sve učiniti da se ostvare zahtevi koje traže i istakao da mediji treba da prestanu da za 1. maj informišu o "roštiljima, prasićima i pijanim radnicima".

Orbović je dodao da će za 1. maj u Beogradu biti i jedan "veseliji skup", od 14 časova, na Adi Ciganliji, gde će nastupiti "Disciplina kičme".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet, Dragan Antonić, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track