ČIJI KROMPIR JEDEMO U SRBIJI, KROMPIRDŽIJE SE SLUŽE OVIM TRIKOVIMA: Lep na oko, cena mu povoljna, ali UKUS nije onaj stari...
Foto: Zorana Jevtić

šTA SVE RADE PRODAVCI

ČIJI KROMPIR JEDEMO U SRBIJI, KROMPIRDŽIJE SE SLUŽE OVIM TRIKOVIMA: Lep na oko, cena mu povoljna, ali UKUS nije onaj stari...

Društvo -

BEOGRAD - Da li je krompir koji kupujemo na pijacama uvozni ili domaći, pitanje je koje postavljaju kupci ovih dana. Upitan je, kažu kupci, i njegov ukus, dok je cena pristupačna.

foto: Profimedia

Ako pitate prodavce, nema dileme da je krompir iz Srbije i da je najčešće sitgao iz zapadnog dela naše zemlje koji je poznat po njegovoj proizvodnji, ili iz Ivanjice.

Međutim, prethodnih dana proizvođači su otvoreno rekli da se uvozni krompir prepakuje i prodaje na pijacama kao ivanjički, što njima smeta i guši proizvodnju.

foto: Filip Plavčić

Pijačni prodavci u Novom Sadu koji ne kriju da prodaju uvozni krompir kažu da je on jeftiniji od domaćeg, pravilnog oblika i lep na oko, što, uz reklamu pojedinih da dolazi iz našeg najpoznatijeg regiona po proizvodnji krompira, garantuje prodaju. Oni smatraju da nije u redu da se takav krompir predstavlja kao domaći, jer je s njim sve u redu, te nema potrebe da se laže. Jedan od prodavaca na novosadskoj Ribljoj pijaci kaže da već godinama na pijaci prodaje najviše krompira i da mu sav krompir dolazi sa Rudnika.

- Priča da je krompir iz Albanije nije istinita, ima ga iz Holandije i Francuske, i ove godine je čak malo bolji od našeg - iskren je prodavac.

On objašnjava da u ceni svakako nema velike razlike, već da je "pet dinara gore-dole".

foto: Dado Đilas

Cene krompira na pijacama širom Srbije su od 50 do 80 dinara za kilogram. Krompir je u marketima jeftiniji, i uglavnom je naglašeno da li je krompir uvozan ili domaći. Na akcijama u prodavnicama krompir može da se nađe i za 40 dinara pa sve do redovne cene od 70 dinara za kilogram.

- Ovaj jeftiniji sigurno nije naš, to se i vidi, pošto je tako lep, ali je manje ukusan - navodi jedan kupac na novosadskoj Ribljoj pijaci.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za list da Srbija nije poznata kao zemlja uvoznica krompira, ali i da uvozni krompir ne bi smeo da se prodaje kao domaći.

foto: Marina Lopičić

- Svaki uvozni proizvod mora biti deklarisan. Iako to nije dopušteno, na pijacama mogu da se posluže ovim marketinškim trikom i prodaju ga kao domaći. Tržište je slobodno i svaki trgovac traži da kupi jeftin krompir iz uvoza, dok ja uvek apelujem da kupujemo domaće, jer zaista imamo krajeve poznate po proizvodnji kvalitetnog krompira - ističe Prostran.

Prostran dodaje da bi na deklaraciji moralo da stoji i čime je krompir tretiran, pošto sada počinje njegova intenzivna faza klijanja.

foto: AP/Ilustracija

U Srbiji se godišnje proizvede više od 600.000 tona krompira, a primera radi, 2016. godine uvezeno je 7.500 tona. Međutim, proizvođači su se u više navrata žalili da se krompir uvozi nekontrolisano, te da se deklaracije prelepljuju i da se plasira kao domaći.

U marketima se pored crvenog i belog krompira, krompir prodaje i u mnogim drugim varijantama spremnim za korišćenje. Pored zamrznutog pomrfrita mogu se kupiti i zamrznute kuglice od krompira, zamrznuti krompir za pečenje u mirkotalasnoj pećnici, ali i već začinjeni i isečeni pekarski i seoski krompir, koji je takođe zamrznut. Ovi prozivodi koštaju i više od 200 dinara za kilogram, dok se u prodaji nalazi sveži krompir koje se posebno koristi za pomfrit ili salatu. On se prodaje u pakovanjima od kilogram i po i za pomfrit košta 199,99 dok za salatu staje 224,99 dinara.

(Kurir.rs/Blic/Miloš Stanić/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track