SRPSKA DELEGACIJA U PRAGU: Obeležena godišnjica smrti Gavrila Principa i stradanja Srba u logoru
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

položeni venci u nekadašnjem logoru

SRPSKA DELEGACIJA U PRAGU: Obeležena godišnjica smrti Gavrila Principa i stradanja Srba u logoru

Društvo -

PRAG - U Češkoj Republici danas su položeni venci u nekadašnjem koncentracionom logoru u Jindrihovicama, gde počiva 7.100 srpskih zarobljenika iz Prvog svetskog rata, kao i u Terezinu, gde je u zatočeništvu preminuo Gavrilo Princip.

foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević predvodio je ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen-kosturnice u Jindrihovicama, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ta spomen-kosturnica je mesto stradanja srpskih zarobljenika za vreme Prvog svetskog rata. U Jindrihovicama se u periodu od 1915. do 1918. godine, nalazio najveći koncentracioni logor na teritoriji tadašnje Austrougarske, kroz koji je prošlo oko 40.000 zarobljenika, među kojima je najviše bilo Srba.

Povodom obeležavanja 100-godišnjice od smrti Gavrila Prinicipa, Milošević je položio venac i odao počast u Terezinu kod spomen-ploče Gavrila Principa i obratio se prisutnima.

foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ceremoniji su prisustvovali studenti Vojne i Policijske Akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, ambasade Republike Srbije u Pragu i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Gavrilo Princip, rođen je u Obljaju, 25. jula 1894. godine, preminuo je u Terezinu, 28. aprila 1918. godine. U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas postoje samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, koji svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti.

Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track