TAJNA, MOĆNA NACISTIČKA MAŠINA: Srbija ima četiri kompletna primerka Enigme, čuvenog nemačkog aparata za šifrovanje
Foto: Reuters

zaostavština

TAJNA, MOĆNA NACISTIČKA MAŠINA: Srbija ima četiri kompletna primerka Enigme, čuvenog nemačkog aparata za šifrovanje

Društvo -

Srbija ima četiri kompletna primerka "Enigme", čuvene nemačke mašine za šifrovanje, i one se nalaze u posedu vojske.

U posedu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nalaze se četiri kompletne "Enigme", kao i još tri u delovima, dok se u Sloveniji, na primer, nalazi jedna, kao zaostavština bivše SFRJ, prenosi RTS.

"Jedinice JNA su došle u posed ovih mašina pred kraj rata. U završnim operacijama 4. armije u Sloveniji, kada se grupa armije E, pod komandom generala Lera predala, predat je veliki deo opreme, među kojima su i Enigme“, objašnjava za emisiju "Dozvolite..." potpukovnik Miodrag Sekulić iz Vojnog muzeja.

"''Enigma'' je elektromehanički uređaj, razvijen posle Prvog svetskog rata, do 1925. godine. Korišćena je prvenstveno u poštanskom i trgovinskom saobraćaju, a od 1926. je u upotrebi u nemačkoj vojsci“, objašnjava potpukovnik Sekulić.

On kaže da je šifra "Enigme" kombinacija elektronskog i mehaničkog signala. Najvažniji deo mašine je rotor, a suština rada je da se dve mašine podese na isti nacin, tako da jedna šalje šifrovanu poruku, dok je druga prima i dešifruje. Ključ rotora se menja na svakih 29 dana, a slova se svaki naredni put šifriraju drugim slovom i ista reč i ista poruka se svaki naredni put šifriraju na drugačiji način.

Zato je dugo vremena bilo potrebno da se "provali" tajna "Enigme".

Iako svetska javnost smatra da su britanski stručnjaci uspeli da razbiju šifre sa "Enigme", to su prvo uradili Poljaci 1932. godine, i to pod vodstvom matematičara i kriptologa Marijana Rajevskog.

Rajevski je uspeo da rekonstruiše mašinu, i to civilnu, koju su poljski obaveštajci kupili u Nemačkoj i onda prokrijumčarili u Poljsku. To je bio početak rada, jer ipak Poljaci nisu imali uvid u nemačka podešavanja koja su se menjala na svakih 29 dana.

foto: Reuters

Neposredno pre nemackog napada na Poljsku, Rajevski je sa kolegama i kompletnom dokumentacijom prebegao u Francusku, a posle pada Francuske u Britaniju.

Međutim, Britanci su Rajevskog i njegove kolege postavili u jedinice koje nisu imale veze sa razbijanjem šifre na "Enigmi", a posao na razbijanju nemačke šifre nastavili su britanskih stručnjaci u Blečli parku.

Vođa tima bio je Alan Tjuring, koji se inače smatra ocem nauke o kompjuterima.

Tjuringov tim nastavio je tamo gde su stali Poljaci i uspeo da napravi "Bombu", mašinu za dešifrovanje poruka sa "Enigme". Zarobljavanje nekoliko "Enigmi", posebno na podmornicama, pomoglo je da se do kraja rata u potpunosti "provali" u nemacki sistem kriptozaštite.

Zanimljivo je da su Nemci da kraja rata verovali da je sve što šalju preko "Enigme" sigurno i nikada nisu saznali da su ih Poljaci, i kasnije Britanci, nadmudrili.

Kako dodaje RTS, još je zanimljivija sudbina ljudi koji su povezani sa "Enigmom".

foto: Reuters

Izumitelj Artur Šerbijus je poginuo još pre Drugog svetskog rata, 1929. godine. Poljak Marijan Rajevski je posle rata bio univerzitetski profesor i umro je 1980. godine u Varšavi, nosilac je odlikovanja Poljske, Velike Britanije i SAD.

Alan Tjuring, vođa britanskog tima, završio je u zatvoru jer je bio homoseksualac, posle čega je izvršio samoubistvo, i tek je posthumno dobio izvinjenje britanske države, kao i odlikovanje kraljice Elizabete Druge 2013. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track