DUŠAN KOVAČEVIĆ: Srbija je pedantno propadala u SFRJ. Sve je bilo prividno uspešno, prividno srećno, ali MATEMATIČKI NETAČNO!
Foto: Dado Đilas

naši problemi su vekovni...

DUŠAN KOVAČEVIĆ: Srbija je pedantno propadala u SFRJ. Sve je bilo prividno uspešno, prividno srećno, ali MATEMATIČKI NETAČNO!

Društvo -

Naši problemi su vekovni - otkako znam za sebe, slušam svađe, optuživanja, klevete, reči besa, jada gorčine. Kod nas su naše podele "nacionalna zabava", kaže dramski pisac Dušan Kovačević.

"Propadali smo do Drugog svetskog rata polako, pedantno. To što je prividno bilo i srećno, matematički nije bilo tačno".

Kako je čuveni dramski pisac rekao u intervjuu za Večernje novosti, nije tačno da je Srbija u okviru Jugoslavije napredovala, niti da je imala bilo kakav poseban ekonomski uspeh.

foto: Dado Đilas

"Pogledajte naše puteve - Srbija je imala najgore puteve tokom života velike Jugoslavije iako je zauzimala najveći prostor. A zemlja bez dobrih puteva je ružna zemlja", istakao je Kovačević.

On kaže da se sad sve mora nadoknaditi - ceo 20. veki u kojem smo bili u šest ratova, kada je sve porušeno i uništeno.

"To ne može da se nadoknadi preko noći. Potrebno je narednih dvadeset-trideset godina da bi se zemlja dovela u red, da bi moglo da se kaže da je Srbija lepa i lepo uređena zemlja. Onaj ko misli da to može preko noći, za tri ili pet godina vrdno se vara. A sve što pričamo i što želimo možemo učiniti samo u miru. Mir je Srbiji poteban kao lek", rekao je Kovačević.

Na pitanje novinara da li znamo gde je Srbija danas, Kovačević govori da ne bi mogao da predvidi kojom brzinom možemo da obnovimo zemlju i da se ozbiljno uspravimo, ali je činjenica da smo nalik na stara kola.

"Sve je otkazalo, i sada treba ili sve popravljati deo po deo, ili kupiti nova kola. Pošto nemamo mogućnosti da kupimo novu državu, kao nova kola, moramo da popravljamo deo po deo, a to je proces, moraće da košta, i trajaće dugo", dodao je dramski pisac.

foto: Dado Đilas

Kovačević se osvrnuo i na srpsku diplomatiju rekavši da bi ona morala danas da bude maksimalno obazriva i pragmatična.

"Mi smo narod koji može da se spase i sačuva u ovim teškim, turbulentnim svetskim prilikama, samo strpljenjem, realnom diplomatijom i mudrošću, vrlinama koje imamo samo kad se kajemo, kad ponavljamo: E, da mi je ova pamet bila", ističe on.

Na pitanje gde je to zrno optimizma za koje možemo da se uhvatimo, dramski pisac odgovara u novijim generacijama mladih i ozbiljnih ljudi.

"Imam veliku nadu da će sa novim generacijama, koje su obrazovanije, praktičnije i pametnije, nešto da se napravi. Mi smo odigrali svoje, i sedimo na klupi za rezerve. Oni koji nastavljaju igru moraju biti bolji od nas, što nije teško, jer smo upropastili sve čega smo se prihvatili. Nema tog neprijatelja koji nas može opametiti da je jedinstvo naroda najvažnije kad je reč o budućnosti i opstanku zemlje", zaključuje Kovačević.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track