SRPSKIM AUTO-PUTEVIMA USKORO 130 NA SAT: Evo ko o tome treba da odluči!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

novine u zakonu o bezbednosti saobraćaja

SRPSKIM AUTO-PUTEVIMA USKORO 130 NA SAT: Evo ko o tome treba da odluči!

Društvo -

BEOGRAD - Očekivanim usvajanjem još jedne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, maksimalna brzina automobila na auto-putevima će biti povećana sa 120 na 130 kilometara na sat, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ta izmena je upravo na dnevnom redu Skupštine Srbije, a stupiće na snagu dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku", ako je poslanici odobre.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije je poslednji put promenjen pre manje od dva meseca, krajem marta, ali ta izmena tada nije uneta.

Maksimalna brzina od 130 kilometara na sat je na auto-putevima dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim zemljama EU.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima će pozitivno uticati na tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, smatra Ministarstvo koje je navelo da je na auto-putevima u Srbiji 17 miliona više vozila nego pre tri godine.

Maksimalna brzina na ostalim vrstama puteva u Srbiji se ne menja, ali postoji mogućnost da se poveća dopuštena maksimalne brzine na pojedinim regionalnim putevima, kaže Ministarstvo koje navodi i da su predložene oštrije kazne za nasilničku vožnju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track