RAZMENILI ISKUSTVA: Održan sastanak rektora državnih i privatnih univerziteta Srbije u Budimpešti
Foto: Profimedia

sastanku prisustvovao i ambasador srbije u mađarskoj

RAZMENILI ISKUSTVA: Održan sastanak rektora državnih i privatnih univerziteta Srbije u Budimpešti

Društvo -

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) i Zajednica državnih univerziteta Srbije održali su u palati Tekelijanum u Budimpešti sastanak rektora državnih i privatnih univerziteta Srbije, na kojem su razmenjena iskustva o dosadašnjoj saradnji sa univerzitetima u Mađarskoj i razmotrene inicijative za proširenje bilateralne i multilateralne saradnje u oblasti nauke i visokog obrazovanja.

Kako je saopštio Univerzitet u Novom Sadu, pored akademika Vladimira Bumbaširevića, predsednika KONUS-a i rektora Univerziteta u Beogradu, Dušana Nikolića, predsednika Zajednice državnih univerziteta Srbije i rektora Univerziteta u Novom Sadu i drugih rektora državnih i privatnih univerziteta Srbije, sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac i Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti.

Skup rektora državnih i privatnih univerziteta Srbije prethodio je svečanosti Mađarske rektorske konferencije povodom 30. godišnjice od njenog osnivanja, navodi se u saopštenju sa jučerašnjeg događaja.

Tekelijanum je zadužbina Save Popovića Tekelije (1761-1842), plemića, prvog srpskoga doktora pravnih nauka, dobrotvora i predsednika Matice srpske.

Sedište Tekelijanuma je od osnivanja 1838. godine bilo u elitnom delu centra Pešte, koji je od kraja 17. veka nastanjen srpskim življem.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track