POČEO PRVI HAKATON: IT stručnjaci i dizajneri traže najbolje rešenje za nacionalni portal eUprava
Foto: Promo

u beogradu i Nišu

POČEO PRVI HAKATON: IT stručnjaci i dizajneri traže najbolje rešenje za nacionalni portal eUprava

Društvo -

BEOGRAD - Danas je u Startit Centru u Beogradu i prostoru Deli u Nišu počeo prvi državni hakaton pod nazivom #CodeGovernment koji organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija. Ovo takmičenje programera i dizajnera je namenjeno redizajniranju i traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava. Hakaton je događaj u trajanju od 24 do 48 sati, tokom koga timovi sastavljeni od IT stručnjaka različitih profila rade na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema. Na #CodeGovernment Hakatonu će učestvovati ukupno 14 timova, devet u Beogradu i pet u Nišu, na kojima će biti dodeljene tri nagrade – vaučer u vrednosti od po 2.500$ u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

“Cilj Hakatona je unapređenje korisničkog iskustva korišćenja Portala eUprava. Struktura Portala eUprava treba da obezbedi korisnicima jednostavan i intuitivan pristup do svih željenih usluga. Fokus je na korisniku i njegovim navikama prilikom korišćenja sistema”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

foto: Promo

On je dodao da se Portal eUprava nije unapređivao od 2010. godine kada je napravljen i da je ovaj korak bio neophodan, s obzirom da je tehnologija od tada značajno napredovala.

Na predstavljanju zadatka takmičarima u Nišu bio je i Vladimir Trkulja, jedan od osnivača organizacije Startit i tom prilikom rekao:

“Startit i druge članice Inicijative Digitalna Srbija veruju da je saradnja privrede i države od presudne važnosti za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Samo kroz zajednički rad možemo da dođemo do rešenja koja će omogućiti da svaki pojedinac i svaka kompanija osete prednosti života i poslovanja u digitalnoj Srbiji. Nadamo se da ćemo tokom ovih 48 sati ne samo pronaći nekoliko rešenja koja će unaprediti portal eUprava tako da on građanima bude jednostavniji i korisniji, već da ćemo ostvariti veliki broj kontakata između IT zajednice i države koji će dovesti do novih prilika za saradnju u cilju poboljšanja kvaliteta života u Srbiji.”

Takmičarima je na samom početku dodeljen pravilnik i projektni zadatak.

(Kurir.rs/Beta Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track