ŠOKANTNE TVRDNJE JELICE DABOVIĆ: Trener Partizana je pokušao da me siluje!
Foto: Slađana Stojanović

Težak život

ŠOKANTNE TVRDNJE JELICE DABOVIĆ: Trener Partizana je pokušao da me siluje!

Društvo -


Žrtva Nikada neću otkriti ime tog čoveka, ali sigurna sam da se prepoznao, kao i svi iz Partizana koji su se ogrešili o mene, kaže Jelica Dabović autorka knjige "Tajna jednog osmeha" i sestra košarkašica Ane i Milice

Jelica Dabović, autorka romana "Tajna jednog osmeha" i sestra proslavljenih srpskih košarkašica Ane i Milice Dabović, nije trpela samo brutalno zlostavljanje od oca već je, tvrdi, imala strašna iskustva i sa drugim muškarcima.

Nju je, kako kaže, silovao nepoznati čovek kada je imala samo 21 godinu, a pokušao je da je siluje i bivši poznati košarkaš koji je u to vreme bio trener i član stručnog štaba Partizana! To se desilo u sezoni 1993/94, ali je, srećom, uspela da pobegne. - Nikada neću otkriti ime tog čoveka, zato sam u knjizi i promenila imena svima. Ne želim da mu dajem na značaju, ali sigurna sam da se prepoznao, i ne samo on nego svi iz Partizana koji su se ogrešili o mene i koji su mi naneli veliko zlo, a bilo ih je dosta, i svi su to skupo platili - priča Dabovićeva.

foto: Foto: Privatna arhiva

Ona za Kurir iznosi stravične detalje iz autobiografije, koja će se uskoro naći u knjižarama. Silovao ju je, kako kaže, čovek duplo stariji od nje dok je radila u jednoj kafanici u Vojvodini. - Bila sam bez igde ikoga, fizički onemoćala posle jedne operacije, ali pošto sam otišla od kuće zbog strašnog zlostavljanja oca, morala sam da radim u jednoj kafani u Vojvodini. Bila je zima, završila sam negde oko ponoći, kad je kolima ispred kafane došao jedan čovek sa devojkom i rekao mi da ga je poslao gazda da me odveze kući da ne bih išla sama noću. Ništa mi nije bilo sumnjivo jer je i ta devojka bila u kolima. Međutim, ona je posle 500 metara istrčala iz auta, a on mi je stavio nož pod grlo uz pretnje. Odvezao me je do jedne močvare i silovao me! Prisilio me je na seks sa njim. Ne mogu da vam govorim o strašnim detaljima, ali sam smogla snage da ih napišem u knjizi. Imala sam tek 21 godinu, a on je bio duplo stariji - priča Jelica.

foto: kurir rs

Sve ove jezive stvari iz svog života, dodaje, iznela je da bi pomogla ženama koje su zlostavljane ili silovane da shvate da nisu one krive, kao što to žrtve uglavnom misle. - U našem narodu postoji užasna izreka: "Dok kučka ne mahne repom, ker na nju ne naskače", ali to nije tačno, tu poslovicu je izmislilo pseto da bi se opravdalo! Mi, zlostavljane žene, živimo u strahu da ćemo ispasti nemoralne i krive, skrivamo istinu, štitimo zlostavljače, ali upravo to ja želim da promenim, da podržim i ohrabrim žrtve - zaključuje Dabovićeva.

Advokat Vladimir Gajić Jelica može da podnese prijavu S obzirom na to da je Jelica Dabović informacije o krivičnom delu silovanja iznela u medije, nametnulo se pitanje da li je Javno tužilaštvo dužno da reaguje. - Zakon o krivičnom postupku nekada je predviđao da javni tužilac mora da reaguje po službenoj dužnosti čim do njega dopre glas o mogućem krivičnom delu. Sada je taj zakon promenjen i, ako nema podnete krivične prijave, tužilaštvo ne mora da reaguje, ali može da je pozove i pita da li bi htela da prijavi - objašnjava advokat Vladimir Gajić.

foto: Privatna Arhiva

Imam Aninu podršku Nas dve smo jedna duša u dva tela Iako niko iz porodice nije došao na Jeličinu promociju knjige, ona kaže da je od sestre Ane dobila podršku. - Nas dve imamo fenomenalan odnos, mi smo jedna duša u dva tela. Napisala mi je poruku i rekla da me apsolutno podržava u svemu, ali nije došla jer joj je teško da prolazi kroz sve to - kaže Jelica.

Na promociji knjige sa prijateljem
Na promociji knjige sa prijateljemfoto: Privatna Arhiva

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja