ŠARČEVIĆ: U planu opremanje 2.000 digitalnih učionica
Foto: Tanjug/Tanja Valič

ministar na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji

ŠARČEVIĆ: U planu opremanje 2.000 digitalnih učionica

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je za novu školsku godinu pripremljena serija digitalnih udžbenika i materijala i da se radi na opremanju 2.000 digitalnih učionica.

Kako se navodi u saopštenju, Šarčević je na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji, koju u Beogradu organizuje Britanski savet, rekao da ministarstvo ima ambiciozne planove za sledeću godinu i kada je reč o budžetu i da planira uvodjenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Namera ministarstva je da učiteljske fakultete podigne na nivo pedagoških i formira odredjene master programe kako bi, oni kojih ima najviše u sistemu i sada predaju samo do četvrtog razreda, mogli da uđu u predmetnu nastavu", rekao je Šarčević.

Ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je ta zemlja u prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema na svim nivoima obrazovanja.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije i da je radjeno dosta na edukaciji, kako nastavničkog kadra, tako i učenika.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne škole i da su u svim školama uvedene elektronske učionice, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

Predstavnici ministarstava prosvete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će koji će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug,Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track