POKRET ZA DECU TRI PLUS: Gospodine Šabiću zašto vam smetamo?
Foto: Privatna Arhiva

saopštenje

POKRET ZA DECU TRI PLUS: Gospodine Šabiću zašto vam smetamo?

Društvo -

Pokret za decu TRI PLUS uputio je saopštenje Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, koje prenosimo u celini:

"Saopštenja za javnost obično se ne počinju pitanjem, ali smo prinuđeni da ovaj put napravimo izuzetak. Razlog za to je jednostavan: Predstavnicima Pokreta za decu TRI PLUS nije jasno da li Vi, gospodine Rodoljube Šabiću zaista predstavljate Poverenika za zaštitu podataka od javnog značaja ili se samo tako predstavljate.

Naime, kao što vam je dobro poznato, Pokret za decu TRI PLUS pokrenuo je akciju "Cena minus za 3+" sa ciljem da u saradnji sa lokalnim samoupravama sve porodice sa troje i više dece u Srbiji ostvare besplatne usluge i brojne popuste, kako bismo im barem malo olakšali ova teška vremena.

foto: Shutterstock

Od početka akcije pozvali smo majke da potpišu Izjavu o saglasnosti za obradu podataka, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, kako bi to pravo majke i ostvarile.

Sada smo, međutim, u neobičnoj situaciji, iako smo postupali u skladu sa Zakonom:

Vaši inspektori, gospodine Šabiću, posećuju lokalne samouprave gde plaše predstavnike i praktično - zaustavljaju akciju.

Zašto, gospodine Šabiću?

Zato što je Vaš mandat pri kraju pa se dokazuju kako su prilježni i revnosni? Zato što hoće da Vas dezavuišu?

Ili jednostavno - zato što hoće da nas spreče u humanoj i društveno odgovornoj akciji?

Biće da je ovo poslednje: Jer, bili su Vaši inspektori i u samom Pokretu i rekli da je njihova želja da nam “pomognu i da nam daju preporuku kako na najbolji način da sprovedemo akciju bez kršenja Zakona”.

foto: Fonet

A onda se u Vrnjačkoj Banji desi nešto 7. juna, što nas učvrsti u mišljenju da se nekome ne dopada to što radimo:

Po preporuci Pokreta, službenica opštine Vrnjačka Banja pozvala je nadležnog inspektora iz Službe Poverenika, sa pitanjem koji su koraci kako bi ponosne majke iz ove opštine dobile karticu za popuste u skladu sa Zakonom. Dobila je neverovatan odgovor: “Ne možemo vam to reći, mi možemo samo da nađemo zamerke kad se akcija realizuje”!

Zamislite da lopov pozove sudiju i pita ga koliko je zaprećena kazna za krađu, a sudija mu odgovori da ne može da mu kaže dok ne izvrši krađu, pa će mu suditi - da bi i on imao posla?

Gospodine Šabiću, znamo da imate oko 100 zaposlenih sa dobrim platama i nemamo ništa protiv toga.

Ipak, mislimo da je mnogo važnije da se obezbedi neophodna pomoć za 138.000 porodica u kojima ima troje i više dece. Njima je svaka pomoć dobro došla, naročito kad znate da je 50 odsto na ivici bede i siromaštva. Još veća sramota je pitanje Vašeg saradnika “ko su osobe koje su bile u kontaktu sa karticom na kojoj je ime majke” prilikom podele u jednom gradu? Da Vas (a i Vašeg saradnika) umirimo: To nisu osobe zaražene nekom prenosivom bolešću, već naše volonterke, zaražene patriotizmom i brigom što naš narod nestaje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Mora se priznati da ste u jednom uspeli ono što mi želimo: Ujedinili ste i poziciju i opoziciju, jer su predstavnici lokalnih samouprava iz različitih političkih opcija saglasni da samo Vi i Vaši saradnici znaju zašto se minira naš Pokret i naša akcija.

Ako Vi i Vaši inspektori želite da se dokažete - sprovedite nadzor u bankama gde se brutalno, bez posledica krše mnogi zakoni, uključujući i onaj za čije ste sprovođenje zaduženi.

Vidimo se sledeće godine, gospodine Šabiću, i obećavamo Vama i Vašim saradnicima da ćete imati još više posla, jer će porodica sa troje i više dece biti u značajno većem broju. Pobedićemo. Ima da nas ima", navodi se u saopštenju pokreta Tri plus.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track