ČUDO NA HILANDARU: Putevi potopljeni i potpuno uništeni, manastir NETAKNUT! (FOTO)
Foto: Hilandarski jermonah Dositej

Strašno nevreme na Svetoj Gori

ČUDO NA HILANDARU: Putevi potopljeni i potpuno uništeni, manastir NETAKNUT! (FOTO)

Društvo -

Nezapamćene količine kiše pale su na grčko poluostrvo Halkidiki, na kojem se nalazi Sveta Gora, i potpuno uništile sve puteve oko manastira Hilandar!

foto: Hilandarski jermonah Dositej

Iako su zastrašujuće bujice gutale sve pred sobom i ostavljale pustoš, najveća srpska svetinja ostala je netaknuta.

foto: Hilandarski jermonah Dositej

Kiša je neprestano padala više od 24 sata, voda je odnosila delove makadamskih puteva i mostića koji vode ka manastiru, pa je sada prilaz svetinji onemogućen. Poplavljene su i brojne monaške bašte koje su monasi predano gajili. Zbog nevremena i oluje telefonska mreža je prekinuta, pa je manastir ostao odsečen od sveta.

foto: Hilandarski jermonah Dositej

Teolog Miloš Stojković, dobar poznavalac prilika na Hilandaru, kaže za Kurir da je sreća što su monasi bezbedni.

foto: Hilandarski jermonah Dositej

- Ovakvo strašno nevreme se nije dešavalo u letnjem periodu. Svi putevi oko Hilandara su oštećeni, a kiša je toliko padala da se na krovovima stvarala voda u ogromnoj količini, kao da je fontana. Ovde svaka jača kiša ošteti puteve, jer oni nisu asfaltni, nego makadamski. Monasi imaju zalihe hrane i vode za još nekoliko dana, ali je uništena telefonska mreža, što se dešava posle svake oluje ili nevremena - kaže Stojković i dodaje da će se razmere štete znati kad sve prođe.

foto: Privatna Arhiva

Inače, prema vremenskoj prognozi i naredna dva dana se očekuju padavine, ali će posle toga kiša prestati.

Patrijarh srpski Irinej kaže za Kurir da će pokušati da stupi u kontakt s monasima sa Hilandara i da ga je ova vest veoma uznemirila. - Nisam čuo za to, sada čujem od vas. Au, bože moj, bože moj. Toliko je kiše palo? Bože... Šta možemo da radimo. Žao mi je, to je veoma tužna vest. Jako tužna. Uznemirilo me je to, kako da nije.. Jako neprijatno, to je neka viša sila - rekao je patrijarh Irinej za naš list.

foto: Marina Lopičić

Činjenice:

- Hilandar predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti - u njemu je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, što je najznačajnija riznica srpske srednjovekovne kulture - 2004. i 2016. godine požari su uništili više od polovine kompleksa manastira

Brojke 2,5 kilometara je manastir Hilandar udaljen od Egejskog mora 30 metara su visoki bedemi manastira 140 metara visoki su spoljni zidovi

Haos u Grčkoj zbog nevremena Turistima preselo letovanje Mnogim našim turistima letovanje u Grčkoj bukvalno je preselo, jer su obilne padavine izazvale poplave u brojnim letovalištima. Mnoge plaže i ulice su pod vodom, a snažna bujica nosila je sve pred sobom, pa i automobile. Pojedini turisti koji su bili smešteni u suterenu prebačeni su u drugi smeštaj. Najugroženija mesta su Nikiti i Metamorfosis na Sitoniji, ostrvo Evija i mesto Pefki. Na Sitoniji su poplavljene brojne kuće i drugi objekti, kao i putevi. Usled poplave na Sitoniji evakuisani su gosti hotela "Aša Maris" kod mesta Pirgadikija.

Kurir.rs/M. Branković - S. Slamnig

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NEVIĐENA KATAKLIZMA U GRČKIM LETOVALIŠTIMA: Bujice nose automobile u more, reke teku ulicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja