ŽENE SE PRED NEDAĆAMA BOLJE DRŽE: Muškarci tri puta češće dižu ruku na sebe
Foto: Shutterstock

Kurirov specijal o samoubistvima

ŽENE SE PRED NEDAĆAMA BOLJE DRŽE: Muškarci tri puta češće dižu ruku na sebe

Društvo -

Srbija se nalazi na 13. mestu u svetu po broju samoubistava, a čak tri puta češće na sebe dignu ruku muškarci nego žene, pokazuje crna statistika.

U 2016. godini su 704 muškarca sebi oduzela život, dok se na ovaj strašan potez odlučilo 258 žena. Mogući razlog koji muškarce dovodi u ovakvu poziciju je to što naše društvo njih vidi kao "glavu porodice" i stvara im veliku odgovornost.

Apel za pomoć Psihijatar i psihoterapeut dr Ivica Mladenović kaže za Kurir da su muški i ženski organizmi drugačije koncipirani i da muškarci mnogo više "trpe u sebi", što se često završi kobno. - Žene imaju mnogo više socijalnih situacija u kojima mogu da isprazne negativnu energiju i da se izjadaju, ako treba, i da se isplaču. S druge strane, kulturološki gledano, od muškarca se očekuje da bude jak, nesalomiv nosilac i oslonac. Tako muškarci trpe u sebi, ali svako ima granicu pucanja. Kad se dođe do te granice, obično najpre dođe do pokušaja samoubistva. Mi to zovemo "fenomen apela za pomoć" - objašnjava dr Mladenović. Neuspeli pokušaj samoubistva treba da skrene pažnju porodici, okruženju i stručnim licima na opasnost. - U zavisnosti od strukture ličnosti, različite su "najave" te opasnosti. Postoje zatvoreni tipovi ličnosti koji ne govore mnogo, nemaju vidnih znakova i neočekivano za druge izvrše samoubistvo. S druge strane, ima vrlo očiglednih najava, koje treba ozbiljno shvatiti - kaže dr Mladenović.

foto: Shutterstock

Brojni metodi I u svetu je zabeleženo da sebi češće oduzimaju život upravo muškarci. Najčešći metodi izvršenja samoubistva razlikuju se od zemlje do zemlje. U Srbiji, kao i u ostatku Evrope, vešanje je najzastupljenije, a kod žena je visoko učešće trovanja i utapanja. Upotreba vatrenog oružja je u SAD najčešći način izvršenja samoubistva. U Hongkongu to je skok s visine, a u ruralnim delovima Kine trovanje pesticidima, dok je u Iranu samospaljivanje.

Hronologija

Nemaština čest razlog - jul 2015. Maja P., bivši sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu, ubila se skokom sa petog sprata zgrade u centru grada zbog bede i nemaštine - septembar 2016. Stefan Simić (18) iz Mola pronađen je obešen o drvo kraj Tise jer nije imao novca da kupi ni mesečnu kartu za autobus kojim bi putovao u srednju školu, kao ni osnovnih uslova za život - februar 2015. Aco Petrović, pilot "miga 21", pucao je sebi u glavu iz službenog pištolja - novembar 2016. Ivan Jovičić (33), vodnik u Vojsci Srbije, izvršio je samoubistvo u svom stanu u Kragujevcu zbog dugova koje je imao prema zelenašima - april 2017. Radnik fabrike "Goša" Dragan Mladenović (56) obesio se o cev za vodu u fabričkom krugu jer nije imao novca da prehrani porodicu, pošto mesecima nije primio platu. Nesrećnog čoveka pronašle su kolege, a na ovaj korak odlučio se zbog nemaštine i teške situacije u firmi, koja im je dugovala po 500.000 dinara - 10. jula 2018. Momčilo K. (41) iz Borče izvršio je samoubistvo nedaleko od restorana "Tara" na Zrenjaninskom putu u Borči - 11. jula 2018. Miroslav Stojanović (44) iz sela Jelašnica kod Niša otrovao se zbog nemaštine i duga za struju od 22.000 dinara

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track