Tajne službe špijuniraju 100.000 Srba

Uhode su među nama

Tajne službe špijuniraju 100.000 Srba

Društvo -
Stručnjaci upozoravaju da se s napretkom tehnologije prisluškuje sve i svašta. Bez odobrenja slušaju BIA, VBA i MUP, a najčešće mete su političari, novinari, biznismeni...

BEOGRAD - Niko nije bezbedan!U Srbiji se u svakom trenutku prisluškuju telefonski razgovori oko 100.000 ljudi, procenjuju stručnjaci. U okviru tog broja nalaze se oni koji se direktno prate, ali i osobe koje su na vezi sa „metama“, pa „stradaju“ ni krive ni dužne.Frapantan podatak je da su policija i službe bezbednosti mimo zakona, i to samo za godinu dana, kod jednog operatera (a ima ih četiri) više od 270.000 puta proveravale koga građani zovu, kada, koliko i odakle razgovaraju.Ovo znači da niko nije bezbedan, ali ko će biti špijuniran zavisi od toga koliko je zanimljiv, čime se bavi, s kojim ljudima je u kontaktu... Agencije koje stalno imaju pristup bazi podataka i mogu da uđu u nju bez odobrenja kad god žele jesu BIA, VBA i MUP. Političari, novinari, državni činovnici, direktori firmi i biznismeni najmanje su bezbedni.Telefonski razgovori nisu jedini način za uhođenje ljudi. Internet (imejlovi, društvene mreže), ozvučenje prostorija u kojima se provodi najviše vremena, živo praćenje takođe su metode putem kojih se može saznati gde se meta nalazi, šta radi, čime se bavi.Kriminolog Zlatko Nikolić za Kurir kaže da se u poslednjih nekoliko godina, otkako je tehnologija napredovala, prisluškuje sve i svašta.- U godinama „Velikog brata“ sve se prisluškuje. Tehnologija je veoma napredovala i sada na različite načine možete prisluškivati određenu osobu. Automatsko prisluškivanje je najjednostavnije jer se određene mašine uključuju na određene reči. Ali, najpouzdanije je tzv. živo praćenje, kada se pomoću tehničkih pomagala prati meta - objašnjava Nikolić.Prema rečima Božidara Spasića, kod nas se raspao sistem bezbednosti i svi su meta prisluškivanja.- Ne zna se ko se i kada prisluškuje. Verujte, prisluškuje se više od 100.000 ljudi, a 70 odsto njih i ne zna da su bili meta. Sve to treba da bude regulisano zakonom, ali dok postoje tajne službe, biće i prisluškivanja, makar imali i idealan zakon. To vam je kao da pokušavate da se borite protiv droge i šverca, prosto nema mogućnosti da se to spreči, bar zasad - ističe Spasić.

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić: Zaštitićemo građaneMinistar policije Ivica Dačić rekao je da se MUP „apsolutno pridružuje nastojanjima da se što pre dođe do zakonskih rešenja kojima bi bile izbegnute sve moguće zloupotrebe komunikacije građana.“- Zajednički interes je i zaštita građana, ali i da policija posao obavlja kako treba - rekao je Dačić.

Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić: Zabraniti prisluškivanje!Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da bez odluke suda prikuplja podatke o komunikacijama građana, jer smatra da je slika o čitavom ovom problemu u Srbiji previše maglovita.- Glavni problem je to što u našoj zemlji nemamo jasnu predstavu o prisluškivanju, sve je maglovito i zaključak je da stanje nije dobro - istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track