Gazirana voda nije štetna!
Foto: Shutterstock

Gazirana voda nije štetna!

Društvo -

U gaziranu vodu se dodaje ugljen-dioksid pod pritiskom. Kao rezultat toga, u vodi se stvara slaba ugljenjična kiselina, koja može da prouzrokuje (ako popijete veliku količinu odjednom) štucanje i gorušicu. Ali, ako je konzumirate umereno, ona ne samo na neće škoditi, nego će imati blagotvorno dejstvo na vaš stomak, pogotovo kod osoba koje pate od zatvora.

foto: Shutterstock

Pijenjem gazirane vode stvara se osećaj blage nadutosti, ali upravo zahvaljujući tome možete da izbegnete prejedanje. Sve što treba da učinite jeste da popijete mineralnu vodu pre jela i osećaćete se punije, pa ćete manje jesti.

Sigurno ste čuli i priče o tome kako gazirana pića oslabljuju vaše kosti. I opet, nema dokaza koji potvrđuju tu tezu.

Istraživači u Centru za Osteroporozu Krajston Univerziteta, SAD dokazali su da gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti. Ovim istrazivanjem je otkrivena smanjena prosečna gustina kostiju samo kod žena koje su pile 3 puta nedeljno slatke gazirane napitke.

foto: Promo

Sto se tice zuba i zubne gledji, i tu smo mirni kad je konzumiranje gazirane vode u pitanju. U studiji koja je objavljena u “Journal of Oral Rehabilitation” dokazano je da je rizik za zubnu gleđ 100 puta manji kod gazirane vode nego kod ostalih bezalkoholnih pića koja sadrze secer.

Dakle, slobodno uzivajte u vasem omljenom picu, gaziranoj vodi i osecajte se bezebedno kad je vase zravlje u ptanju. U ovo toplo, letnje doba, najvaznije je organizam pravilno i dovoljno hidrirati.

ako se želite da se prebacite s obične vode na neku drugu, neka to slobodno bude gazirana.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track