DRAMATIČNA ISPOVEST MLADIĆA KOJI SU DAVLJENIKA VRATILI IZ MRTVIH: Prestalo je da mu radi srce, nije imao puls, a onda je počela borba...
Foto: Privatna Arhiva

heroji

DRAMATIČNA ISPOVEST MLADIĆA KOJI SU DAVLJENIKA VRATILI IZ MRTVIH: Prestalo je da mu radi srce, nije imao puls, a onda je počela borba...

Društvo -

Poručnik Vojske Srbije, Dušan Trajković i spasilac Petar Petrović iz Niša vratili su "iz mrtvih" mladića Đorđa koji je izgubio svest u olimpijskom pazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu. On je prestao da diše, nije imao puls, ali je imao sreću da mu poručnik i spasilac poklone novi život. Davljenik je u bazenu dubokom dva metra potonuo i našao se na dnu bazena.

"Video sam da dečko vadi mladića iz bazena. U prvom trenutku nisam znao da je reč o spasiocu i bez razmišljanja sam prišao da pomognem. Kako je mladić izvučen iz bazena, odmah sam video da ne diše, nema puls. Spasilac Petar Petrović ga je izvukao na suvo, ali nad mladiću niko nije pomogao reanimacijom. Ja sam dozivao ostale spasioce da odmah zovu Hitnu pomoć. Sekunde su odlučivale jer mladić nije disao, imao je onu bledu plavu boju na licu. Bio je ukočen i jedva sam mu otvorio usta", priča Trajković.

On kaže da se u toj situaciji okupio narod oko njih.

"Video sam da moram da preuzmem inicijativu spasavanja jer nema vremena da se čeka Hitna pomoć. Zamolio sam sve da se sklone sa strane i rekao sam: Ja ću mu pomoći. Krenuo sam sa masažom srca i zajedno s Petrom smo mu davali veštačko disanje. To je trajalo jedno pet minuta. Bili smo uporni. U jednom trenutku je mladiću počela da se vraća boja na licu, ali smo nastavili naizmenično da ga vraćamo u život. Bili smo presrećni kada se jednom jako zakašljao. Počeo je da iskašljava vodu. Petar se nasmejao i signalizirao mi da mu se puls vraća. Okrenuli smo ga na bok. Tada je otvorio oči i videli smo da smo uspeli. Petar i ja se ne poznajemo, ali sjajan timski rad je spasao jedan život", objašnjava Trajković.

On kaže da su spasioci odmah dotrčali, ali da nisu hteli da im smetaju dok vraćaju u život Đorđa. Trajković je rodom iz Kosovske Kamenice. Završio je srednju vojnu školu, a potom i Akademiju. Zanimljivo je reći da je bio đak generacije u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" u Nišu, a kasnije se odlučio za telekomunikacije u vojsci.

"U vojnoj školi pa i danas na obuci iz hitne pomoći vežbamo reanimacije, ali sada sam se prvi put našao u situaciji da pomažem nekome kome je prestalo da radi srce i ko je prestao da diše", rekao je on.

On je pripadnik 4. brigade 49. logističkog bataljona Kopnene vojske Srbije iz Vranja.

Momak se tek našao na dnu bazena

Dušan Trajković kaže da se momak Đorđe, star oko tridesetak godina, tek našao na dnu bazena.

"Kada je progledao i kada ga je Hitna pomoć stavila na nosila i radila proveru na dijabetes samo je uspeo da kaže da se zove Đorđe. Nije umeo da objasni kako je u bazenu izgubio svest. Istina neki kažu da je nepravilno mahao rukama pre nego što je potonuo, ali ja to nisam video. verovatno mu je pozlilo od sunca. U taj bazen ne ulazi onaj ko ne zna da pliva", priča Đorđe.

(Kurir.rs/M.Smiljković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track