NOVO TEHNIČKO ČUDO STIGLO NA DEDINJE: Skener za pola sekunde izbaci 256 slika!
Foto: Zorana Jevtić

Najmoderniji skener u Institutu

NOVO TEHNIČKO ČUDO STIGLO NA DEDINJE: Skener za pola sekunde izbaci 256 slika!

Društvo -

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu je, nakon najmodernije angio-sale u regionu, dobio još jedno tehnološko čudo za dijagnostiku najsloženijih oboljenja.

Naime, juče je pušten u rad aparat za višeslojnu kompjuterizovanu tomografiju, to jest skener koji za manje od pola sekunde izbacuje čak 256 slika!

foto: Zorana Jevtić

- Posle jedanaest godina i nakon 40.000 dijagnostikovanih pacijenata došlo je vreme da se stari skener zameni savršenijim i bezbednijim. Radi se o moćnom dijagnostičkom sredstvu koje će doprineti bržem i efikasnijem dijagnostikovanju i lečenju pacijenata od kardiovaskularnih bolesti, a pored stručnog rada, omogućiće i maksimalno učešće u naučno-istraživačkom radu. Odmah pored je i najmodernija angio-sala, koja može da reši bilo kakav problem koji je primećen na skeneru. Ovaj skener će skratiti liste čekanja i omogućiti da se na neinvazivan način snimaju svi krvi sudovi u organizmu, ali i lečenje većeg broja pacijenata ambulatorno - rekao je direktor dr Milovan Bojić i izrazio nadu da će država prepoznati i potrebu ovog instituta za magnetnom rezonancom.

foto: Marina Lopičić

Novi skener koštao je 840.000 evra, a obezbedila ga je Vlada Srbije. Da podsetimo, nedavno je dobijena i građevinska dozvola za izgradnju zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2".

Brojke

  • 256 slika pravi skener za 0,28 sekundi
  • 840.000 evra koštao je novi skener

Kurir.rs/J.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track