DRAGAN LONČAR, PRODEKAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU: Svim dobrim studentima garantujemo zaposlenje!
Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

Intervju

DRAGAN LONČAR, PRODEKAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU: Svim dobrim studentima garantujemo zaposlenje!

Društvo -

Hit... Obećanje ne važi samo za brucoše već ćemo i akademcima koji sad upišu četvrtu godinu i završe do oktobra 2019. s prosekom 8,5 i više naći posao u roku od 90 dana

Nećemo čekati da sadašnji brucoši završe fakultet pa da ispunjavamo obećanje, nego garantujemo svim studentima koji u oktobru upišu četvrtu godinu i završe fakultet do oktobra sledeće godine sa prosečnom ocenom 8,5 i više da ćemo im naći prvi posao u roku od tri meseca!

Ovo u intervjuu za Kurir poručuje profesor Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Koliko je takvih studenata kojima bi sledeće godine u oktobru Ekonomski fakultet trebalo da obezbedi posao?

- Između 120 i 150 studenta u proseku od 1.000 upisanih. Imamo ugovore sa 420 stranih i domaćih kompanija i javnih preduzeća i sigurni smo da ćemo moći da ispunimo obećanje. Ali, naš fokus nije samo na njima. Imamo Centar za saradnju sa privredom, koji pomaže svim studentima da dođu do prakse i posla bez obzira na godine studiranja i prosek, samo što ne možemo da garantujemo da ćemo njima naći posao u tako kratkom roku.

Da li ste već zaposlili neke studente?

- Zaposlili smo više stotina studenata i upravo na bazi tog eksperimenta izlazimo sa ovom garancijom. Imamo 12 smerova i u svim oblastima imamo visoku tražnju: bankarstvo, računovodstvo, reviziju, finansijski menadžment, korporativne finansije, marketing. Jedna kompanija nam je tražila 20 studenata za računovodstvo i reviziju, a mi smo izdvojili samo sedam koje imamo u toj kategoriji.

Znači, obećanje nije jeftin marketing kako biste privukli buduće studente da upišu Ekonomski fakultet?

- Mi smo ozbiljna institucija i ne bismo obećavali nešto što ne možemo da ispunimo. Prvi presek ćemo napraviti u oktobru sledeće godine i reći ćemo koliko smo studenata zaposlili.

Kako ćete to da ostvarite?

- Pravimo akcione planove saradnje sa firmama koji obuhvataju praksu, zapošljavanje, gostujuća predavanja na fakultetu, terensku nastavu, pomoć studentima u izradi diplomskih, seminarskih i master radova. Kompanije daju takozvane studije slučajeva za interna takmičenja na fakultetu i nagrađuju najbolje timove. Kompanije pomažu startap centar na fakultetu koji smo napravili za studente koji žele da razrade svoju ideju i nađu finansije za realizaciju. Imamo studentski konsalting projekata, gde kompanije daju svoje žive probleme, studentski timovi ih rešavaju i rešenja prezentuju menadžmentu kompanija i na taj način se povezuju.

A šta ako svakom dobrom studentu ne uspete da nađete posao?

- Ako ne dobije posao, mi preuzimamo reputacioni rizik da smo slagali. To je najveća šteta koja može da se desi jednoj obrazovnoj instituciji.

Razrađena šema

TRI NAČINA DOLASKA DO RADNOG MESTA

Na koji način povezujete studente sa privredom?

- Postoje tri načina. Prvi je portal fakulteta na kome studenti imaju uvid u otvorene pozive za praksu i posao. Drugo, obavljamo intervjue sa studentima i sagledavamo njihove preferencije, stavljamo njihove CV-jeve u našu bazu i, kad se pojavi kompanija koja je zainteresovana za taj profil, mi joj šaljemo CV, a oni studenta pozivaju na razgovor. Treći kanal je praksa u kompaniji i posle završetka, kompanija studentu daje ponudu za posao.

Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track