SRBIJOM SE ŠIRI STRAVIČNA FOTOGRAFIJA DEČAKA U MODRICAMA: Nova opasna igra među osnovcima! OVO SU OKRUTNA PRAVILA koja su sve šokirala
Foto: Shutterstock

roditelji zanemeli

SRBIJOM SE ŠIRI STRAVIČNA FOTOGRAFIJA DEČAKA U MODRICAMA: Nova opasna igra među osnovcima! OVO SU OKRUTNA PRAVILA koja su sve šokirala

Društvo -

Udaraju gde stignu Način igre cimka podrazumeva da dete stoji u položaj strogog mirovanja, a oko njega je čitava grupa učesnika. Ako se i najmanje cimne, od svih dobija jake udarce po telu

Sa zastrašujućim modricama po rukama i leđima vratio se dečak iz Niša sa rođendana svog drugara! Majka se toliko uplašila, počela je da ispituje dete šta se desilo, a kada je čula da su bolne povrede posledica nove "igre" koja se zove cimka, ostala je u neverici.

Da bi upozorila i alarmirala roditelje, ona je fotografiju svog sina sa ogromnim modricama koje je zaradio na rođendanskoj proslavi poslala Dragani Janković, majci Alekse, koji je tragično nastradao zbog vršnjačkog nasilja.

"Dečak osnovne škole u Nišu prisustvovao je rođendanu svog druga iz razreda. Proslava je bila organizovana u igraonici. Sa rođendana se vratio sa povredama. Požalio se mami jer je žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Način igre cimka podrazumeva da dete stoji u položaj strogog mirovanja, a oko njega je čitava grupa učesnika. Na cimanje tela, i to vrlo malog, dete dobija neverovatno jake udarce po čitavom telu. U želji da apelujemo na roditelje i prosvetne radnike, mama je prosledila i dala saglasnost za objavu teksta i fotografija", napisala je Dragana i na Fejsbuk profil poslala fotografiju.

Ona je dodala da je najvažnije da roditelji razgovaraju sa decom, a da igra sa ciljem povređivanja drugog nije igra. Ljudi koji su videli njenu objavu ostali su zgroženi.

foto: Printscreen

"Trebalo bi da odete da sačekate zadirkivače ispred škole i da im objasnite sledeće: ako roditelj ne ume da vaspita svoje dete, postoje profesionalci, vaspitači u vaspitno-popravnim domovima", glasio je jedan od komentara.

Činjenice Opasne igre koje su popularne među decom - burek udarac: žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenima i venama na rukama - izolir-traka: neko zalepi dete selotejpom i izolir-trakom za zid tako da ne može da se izvuče. Onda se udalji i telefonom snima njegove reakcije dok pokušava da se oslobodi - davljenje: deca se takmiče ko će duže da izdrži a da se ne onesvesti dok ga drugi davi - izazov: izabere se jedno dete koje te nedelje upada u izazov i mora da bude žrtva koja trpi sve, ali nikome ne sme da kaže

foto: PrintScreen

Dete treba da zna da kaže "ne" Najvažnije je da roditelj nauči dete da kaže "ne", kaže za Kurir dečji psiholog Ana Janković. - To se odnosi na situacije koje su opasne. Stav deteta je najbolja prevencija. To se postiže vaspitanjem kod kuće, razgovorom, radom sa detetom, upoznavanjem deteta sa opasnostima i izazovima i stalnim radom na poverenju. Roditelji su nosioci najveće odgovornosti - kaže Jankovićeva.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track