DIGITALIZACIJA SRBIJA NA MAPI ČETVRTE REVOLUCIJE Mašine bolje od vas znaju šta volite
Foto: Shutterstock

DIGITALIZACIJA SRBIJA NA MAPI ČETVRTE REVOLUCIJE Mašine bolje od vas znaju šta volite

Društvo -

Primenom i razvojem novih tehnologija, poput klaud bejz tehnologija, 3D štampača i veštačke inteligencije, Srbija i region imaju šansu da uhvate korak sa razvijenim svetom i čak se pozicioniraju kao lideri Evrope, ocenili su učesnici Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Naročitu veru u digitalizaciju još jednom je pokazala premijerka Ana Brnabić, koja je na otvaranju samita istakla da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može postati "region pobednika".

- Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom. Ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu - poručila je Brnabićeva.

Ona je poslovnim liderima regiona poručila da budu hrabri u osvajanju novih tržišta i tehnologija i da u novom digitalnom dobru ne vide sebe samo kao lidere regiona već i kao poslovne lidere Evrope i sveta.

Alehandro Plater iz "Telekom Austrija grupe", govoreći o digitalnoj revoluciji, rekao je da više ne postoje granice u obradi podataka, što je dovelo do toga da se ljudima na internetu predlažu stvari koje vole "iako čak nisu ni svesni da ih vole". Tačnije, algoritam "zna bolje".

- Algoritmi ne slušaju vas, nego samo prate šta vi radite - rekao je on. Predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović takođe smatra da zajedničkim naporima ceo region može da bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije. Ona je ranije navela da će se na dvodnevnom samitu u Beogradu diskutovati i novim tehnologijama sa kojima se susrećemo svaki dan, poput klaud bejz tehnologija, 3D štampača, koji su u primeni i u medicini i slično: - Do toga da ćemo pokušati da se bavimo jednom temom koja je veoma in u poslednje dve godine, a to je bihejvioralna ekonomija. Reč je o vezi psihologije i ekonomije, na primer, veštačka inteligencija zameniće mnoga zanimanja u narednim godinama.

RASTUĆA EKONOMIJA BDP IZNAD ČETRI ODSTO Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će privredni rast Srbije u 2018. godini biti iznad četiri odsto, a da se sa BDP od 4,85 odsto u prvoj polovini godine Srbija svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi. - Do kraja godine očekujemo rast od 4,2 odsto, tako da ćemo u svakom slučaju imati za ovu godinu rast iznad dva odsto - rekla je ona.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track