BEOGRAD MENJA ODLUKU O GREJANJU: Ovo će obradovati mnoge, radijatori će biti topliji ranije!
Foto: Shutterstock

Reakcija Posle pisanja Kurira

BEOGRAD MENJA ODLUKU O GREJANJU: Ovo će obradovati mnoge, radijatori će biti topliji ranije!

Društvo -

Nakon pisanja Kurira o revoltu građana koji se smrzavaju u domovima dok čekaju zakucani 15. oktobar da radijatori prorade, beogradske vlasti objavile su da je započeta procedura na izmeni odluke o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu, tako da bi od sledeće godine grejna sezona mogla da počne od 1. oktobra.

Kako je saopšteno, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sazvao je juče hitan sastanak sa sekretarkom za energetiku i direktorom JKP "Beogradske elektrane", sa kojima je razgovarao o snabdevanju toplotnom energijom tokom hladnog talasa pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o snabdevanju toplotnom energijom u gradu.

foto: Dragana Udovičić

- Narednih dana najavljuje se toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo - rekao je gradonačelnik i istakao da je ključno dugoročno rešenje kojim će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta.

- Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone. Razgovarao sam o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već prvog oktobra, kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno - naglasio je Radojičić.

Gradski Sekretarijat za energetiku saopštio je da je započeta procedura na izmeni odluke o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu, kao i da je nacrt za izmenu pomenute odluke dostavljen na usaglašavanje Sekretarijatu za skupštinske poslove i propise.

U saopštenju se precizira da, prema važećim propisima, da bi se promenila neka odluka ili pravilnik, neophodno je da to predlože nadležni organi ili da to bude inicijativa građana ili korisnika usluga.

Slična pravila važe i u ostalih 57 gradova i opština koji imaju sisteme daljinskog grejanja, a ako se tamošnje lokalne vlasti same ne sete da promene odluke i grejanje puste ranije, građani će to od njih morati odlučnije da zahtevaju sami.

ZAGREJTE SE SAMI ČUČNJEVI BOLJI OD ĆEBETA Budući da hladni stanovi mogu biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema, od respiratornih oboljenja do povećanog krvnog pritiska i time povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, lekari savetuju građanima da redovno provetravaju prostorije uprkos hladnoći, ali i da se sami zagreju. Ističu da je u tu svrhu fizička aktivnost, poput nekoliko čučnjeva pored hladnog radijatora, efektivnija od ležanja pod ćebetom, a preporučuju i tople napitke, čajeve i supice, kao i više povrća i voća.

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track