SRPSKI LEKARI NAPRAVILI ČUDO: Beba rođena s belim rožnjačama, hitnom intervencijom joj spasli vid
Foto: Shutterstock

Svaka čast! Poduhvat doktora iz KCS i "Tiršove"

SRPSKI LEKARI NAPRAVILI ČUDO: Beba rođena s belim rožnjačama, hitnom intervencijom joj spasli vid

Društvo -

Mali Aleksandar od svega deset dana dobro podneo komplikovanu transplantaciju tkiva, a transport iz Niša, pronalaženje donora i operacija obavljeni za samo 24 sata

Maleni Aleksandar iz Niša rođen je pre samo deset dana, ali je imao veliki problem sa vidom - leukom rožnjače. Rožnjače na oba oka su mu bile potpuno bele i neprovidne, svetlost nije mogla da uđe u oko, zbog čega nije mogao da vidi.

Zahvaljujući znanju, brzoj reakciji i izvanrednom zalaganju lekara Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj dečak je transplantacijom dobio nove, zdrave rožnjače. Sada vidi, a oporavak protiče u najboljem redu. Doktorka Tanja Kalezić iz odeljenja za hirurgiju konjuktive i rožnjače Kliničkog centra Srbije kaže za Kurir da su lekari zajedničkim snagama detetu spasli vid.

- Beba je u petak stigla iz Niša i za manje od 24 sata dobili smo tkivo potrebno za transplantaciju, koja je urađena već u subotu. Donor rožnjače je brzo pronađen, a zahvaljujući efikasnosti i saradnji svih institucija, Urgentnog centra, Ministarstva zdravlja, "Tiršove" i nas, sve je urađeno za jako kratko vreme. Došlo je do srećnog ishoda: detetu je uspostavljena funkcija vida - kaže dr Kalezić.

foto: Shutterstock

Ona dodaje da je operaciju obavio profesor dr Milenko Stojković iz KCS, šef transplantacionog tima, a anesteziolog je bio dr Volođa Stanković sa Univerzitetske klinike "Tiršova".

- Operacija je trajala oko 40 minuta po oku, a sa ulaskom u anesteziju, sve ukupno oko tri sata. Dečak je malopre bio na previjanju i postoperativni tok protiče uredno. Roditelji su bili u šoku kada je odmah u porodilištu primećeno da beba ima ovaj problem, naročito što je trudnoća bila uredna i nije bilo nikakvih genetskih predispozicija. Sada su presrećni i zahvalni - ističe dr Kalezić.

foto: Privatna Arhiva

Ona dodaje da će zbog nedostatka očne dužice mališan verovatno imati još neku intervenciju. Na pitanje kako se oseća posle ovako velikih zahvata, ona odgovara:

- Divno je kada lekari zajedničkim snagama mogu da pomognu i kada vide svrhu svog rada. Bebica je trenutno sa majkom smeštena u "Tiršovoj".

Istorijski izazov Lekari s VMA operišu tumor od 25 kila Srpski lekari će tokom ove nedelje obaviti još jedan poduhvat vredan divljenja. Hirurzi Vojnomedicinske akademije će tokom sledeće sedmice operisati pacijentkinju Aleksandru Jevtić (47) iz Trstenika, kojoj je tumor težak neverovatnih 25 kilograma zahvatio desnu stranu tela. Ona se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i, u nešto manjoj meri, grudni koš. Pacijentkinja je bila na klinikama u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Americi, ali niko od stranih lekara nije prihvatio da je operiše. Porodici je ulio nadu lekar sa VMA, profesor dr Bratislav Trifunović, abdominalni hirurg, koji je prihvatio da izvrši operaciju. Ako lekarski tim uspe da joj odstrani ceo tumor, Aleksandra će dobiti najmanje sedam godina života, što je u slučaju ovakvih onkoloških pacijenata i više nego dobra prognoza.

ČINJENICE Funkcija rožnjače

- rožnjača predstavlja providni prednji deo oka - obuhvata zenicu, sočivo i prednju komoru - služi da reflektuje svetlost - ona obuhvata dve trećine od ukupne optičke snage oka - transplantacija rožnjače je operacija pri kojoj se bolesna, zamućena i neprovidna rožnjača zameni zdravom, doniranom - uspešnost transplantacije je veća od 90 odsto - ukoliko su sve ostale strukture oka zdrave, posle transplantacije rožnjače pacijentu se vraća vid

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja