ŠOK ISTRAŽIVANJE: Svaki OSMI 15-godišnjak probao marihuanu?! RODITELJI OSMAKA OTVORITE OČI
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

aman deco?!

ŠOK ISTRAŽIVANJE: Svaki OSMI 15-godišnjak probao marihuanu?! RODITELJI OSMAKA OTVORITE OČI

Društvo -

Kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama za većinu učenika 14. i 15. godina života

BEOGRAD - Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji probao je marihuanu, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" koja su predstavljena danas na stručnom skupu "Batutovi dani".

Rezultati tog istraživanja pokazuju da je kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama za većinu učenika 14. i 15. godina života.

Dr Biljana Kilibarda iz Instituta Batuta kaže da je istraživanje značajno jer pokazuje koji je to period kada mladi počinju da eksperimentišu sa psih

foto: Nebojša Mandić

"Vidimo da je prelaz između osnovne i srednje škole ključan period kada dolazi do porasta eksperimentisanja sa psihoaktivnim supstancama. Zbog toga smo se i odlučili da se fokusiramo i intenziviramo preventivne aktnivnosti sa ovom ciljnom grupom", rekla je Kilibarda.

Na skupu je prikazan i spot koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanije u školama. U kampanju su se uključili vrhunski sportisti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će ministarstvo podržati Batut u promociji zdravih stilova života deci školskog uzrasta, da im uzori budu uspešni sportisti.

"Hoćemo da mlade udaljimo od narkomanije, da promovišemo zdrave stilove života. Zelimo da sportisti budu uzor mladima", rekao je Lončar i dodao da je promocija zdravih stilova života najbolji način da se mladi udalje od droge i narkomanije.

foto: Kurir

Direktorka Batuta Verica Jovanović naglasila je da osim psihoaktivnih supstanci vodeći rizik po zdravlje mladih su pušenje i alkohol.

"Istraživanja Batuta su pokazala da 11 odsto učenika izrasta 13. do 15. godina puši, 12,5 odsto učenika je probalo kanabis, skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, a trećina učenika je imala pijanstvo bar jednom u toku života", naglasila je ona.

Sport je najbolji način da se mladi sklone sa ulice smatra i ministar sporta Vanja Udovičić i podseća da su zdravlje i sport neraskidivo povezani. Stručni skup "Batutovi dani" počeo je danas i trajaće do sutra, a tema skupa je "Promocija zdravlja, zdravstvenmo vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja