NAJSAVREMENIJE LEČENJE STIGLO U SRBIJU: Iks nož reže karcinom za tri minuta
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svaka čast

NAJSAVREMENIJE LEČENJE STIGLO U SRBIJU: Iks nož reže karcinom za tri minuta

Društvo -

Iks nož, najsavremeniji i najprecizniji aparat koji se koristi u lečenju malignih i benignih tumora, počeo je s radom u Kliničkom centru Srbije, a prva pacijentkinja Rozalija Štajnfeld (65) iz Subotice, koja ima benigni tumor baze lobanje, ovom metodom je bila tretirana samo tri minuta!

U planu je da u naredna dva meseca iks nožem bude lečeno 30 pacijenata. Njime se mogu precizno zračiti tumori koji su previše veliki za gama nož. Njegov veliki značaj je u tome što se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijama. Do sada u Srbiji ovakav način radioterapije nije sprovođen, a sada iks nož poboljšava kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji tumor nije veći od pet centimetara.

- S gama nožem i iks nožem možemo reći da Srbija danas ima najsavremenije aparate za lečenje najtežih bolesnika - onkoloških bolesnika. Radi se o aparatu koji može da zrači bilo koji deo tela, čija preciznost se meri delovima milimetra. Dobili smo i jedinstven skener koji može da radi istovremeno i dijagnostiku i planiranje terapije. Formirali smo sjajnu ekipu stručnjaka koja će raditi na iks nožu - izjavila je načelnica Neuroonkološkog centra KCS Danica Grujičić i dodala:

- Govorili su svi da je ovo nemoguće, pogotovo za ovako kratak rok, prvo za gama nož, a sada za iks nož. Na gama nožu naš tim je u prvoj godini postigao najviše i najbolje rezultate u svetu, tako da svetski stručnjaci nisu verovali da je to moguće. Pokušaćemo to isto sa iks nožem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ovakav tretman u Americi košta 30.000 dolara. - Mi ćemo ga strancima naplaćivati 3.000 dolara, a za naše ljude je to besplatno, u okviru onih prosečnih 200 evra koje platimo za godinu dana - rekao je Vučić i istakao da očekuje da će liste pacijenata prestati da postoje. Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. U izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara, a Centar će imati 30 članova.

Dnevno može da zrači i do 30 pacijenata

- Iks nož se koristi za tretiranje tumora koji je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijama - Posebno je značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati - Dnevno može da zrači i do 30 pacijenata - Aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju koristi iks zrake, zbog čega je i dobio naziv iks nož - Može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu

BROJKE

  • 800 miliona dinara uloženo je u izgradnji Centra za iks nož u KCS
  • 20.000 evra je ovakvo lečenje pre koštalo naše građane u inostranstvu

Jelena Pronić/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track