PREPREKE I NEBRIGA: Žene u kolicima ne mogu kod ginekologa
Foto: Shutterstock

Mnogi domovi zdravlja nemaju hidraulične stolove

PREPREKE I NEBRIGA: Žene u kolicima ne mogu kod ginekologa

Društvo -

Osobe sa invaliditetom svakodnevno se susreću sa brojnim preprekama i navikle su da ono što je za većinu ljudi rutina za njih predstavlja podvig. Tako je, nažalost, i sa odlaskom kod ginekologa! Ženama koje su nepokretne i koriste invalidska kolica redovna ginekološka kontrola postaje noćna mora jer mnogi domovi zdravlja u Srbiji nemaju hidraulične stolove.

foto: Shutterstock

Rešenje može biti u uputu za ginekološke klinike u većim gradovima, ali višesatna putovanja zbog jednog rutinskog pregleda sigurno nikome ne prijaju. Zbog toga se žene sa invaliditetom najčešće opredeljuju da na pregled povedu neku blisku osobu koja bi im pomogla da se smeste na sto za ginekološki pregled, što je teško i neprijatno za sve.

Danica S. (39) iz Smedereva već godinama dolazi u Beograd radi pregleda. - Kod nas u Smederevu nema pokretnih kreveta, tako da sam primorana da dolazim u glavni grad. Nisam imala problem sa uputom u smederevskom domu zdravlja, u Beogradu sam se i porodila, ali život bi mi bio lakši kada bih ovde imala uslove - priča Danica.

foto: Aleksandar Jovanović

Na Klinici za ginekologiju "Narodni front" u Beogradu postoje hidraulični stolovi, kaže za Kurir profesorka Snežana Rakić, načelnica Odeljenja porodilišta. - Potrebno je da pacijentkinje donesu uput, a da prethodno pozovu glavnu sestru bolnice i da zakažu pregled. Najčešće se pregledi zakazuju od 12 časova i uglavnom se odrade u našoj ambulanti. Dosta žena dolazi na preglede, ali i na porođaje, ovde imamo sve uslove - kaže profesorka Rakić. I u GAK "Višegradska" žene sa invaliditetom mogu obaviti preglede i to bez prethodne najave.

- U našoj klinici nema prepreka i nepristupačnosti, i imamo više hidrauličnih stolova. Naročito brinemo o odnosu medicinskih radnika prema ženama sa invaliditetom. Negujemo individualni pristup, a posebnu pažnju poklanjamo trudnicama sa invaliditetom - kaže profesor Aleksandar Stefanović, direktor GAK "Višegradska".

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navodi da nisu stizale pritužbe za diskriminaciju po ovom pitanju. - To je i očekivano s obzirom na to da se radi o veoma ličnoj stvari. Kroz saradnju sa organizacijama koje se bave zaštitom žena sa invaliditetom, znamo da medicinsko osoblje nije senzibilisano i nema dovoljno znanja za specifične potrebe.

foto: Petar Lazović

Ljupka Mihajlovska Ne brine se o našem reproduktivnom zdravlju i seksualnosti

Ljupka Mihajlovska, narodna poslanica u Skupštini Srbije, i sama se svakodnevno susreće sa preprekama koje imaju osobe sa invaliditetom. - Predrasude na vrednosnom nivou su prisutne u čitavom društvu. Najčešće se ističu ahitektonske prepreke, a naše reproduktivno zdravlje i seksualnost kao da nisu bitni... U ginekološkim ordinacijama susrela sam se sa čudnim pogledima zdravstvenih radnika, kao i pitanjima koja nisam očekivala. Svakako bi u unutrašnjosti Srbije trebalo obezbediti adekvatne uslove za preglede.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track