KOSTIĆ ZA KURIR O OSTAVCI U SANU: Glasno sam rekao, nisam ja dete koje će da se igra!
Foto: Nebojša Mandić

ODLUČAN! Predsednik SANU zvanično ponudio ostavku

KOSTIĆ ZA KURIR O OSTAVCI U SANU: Glasno sam rekao, nisam ja dete koje će da se igra!

Društvo -

Nezadovoljan brojem izabranih članova, Kostić odeljenjima uputio ostavku i zamolio ih da se izjasne u što kraćem roku

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić je svim odeljenjima ponudio svoju ostavku, kao što je prethodno i najavio, zbog nezadovoljstva brojem izabranih novih članova SANU.

foto: Beta/Miloš Miškov

Njegova ostavka upućena je sekretarima odeljenja SANU, a Kostić je zamolio odeljenja da se u što kraćem roku izjasne. Podsetimo, predsednik SANU je pre dva dana, na kraju izborne skupštine, najavio da će ponuditi svoju ostavku na mesto predsednika Akademije, a na to se odlučio zato što je očekivao da će biti izabran veći broj novih članova.

- Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju - rekao je Kostić.

foto: Beta/Nenad Petrović

On je za Kurir potvrdio da je zaista ponudio svoju ostavku odeljenjima, kao i da očekuje da će se akademici brzo izjasniti.

- Glasno sam rekao, nisam ja dete koje će da se igra. Kolege će po odeljenjima tek da odlučuju i da se izjašnjavaju - rekao je Kostić i dodao:

- Zaista ne bih davao nikakve izjave. Prvo bih hteo da to u samoj Akademiji prodiskutujemo, razrešimo i donesemo neke stavove.

foto: Beta/Miloš Miškov 2016.

Kako Kurir saznaje od izvora iz SANU, akademici nisu očekivali da će predsednik ponuditi ostavku, a spekuliše se da struje usmerene protiv Kostića potiču od akademika Časlava Ocića, koji je imao sukob s Kostićem, a u maju je razrešen dužnosti sekretara Odeljenja društvenih nauka.

- Mi imamo najmanje akademika na 1.000 stanovnika u regionu, a suština je da je u izborima bilo raznih igara, neki su prošli, neki nisu... Sve što se dešavalo je bilo usmereno ka predsedniku Kostiću, a Časlav Ocić je deo te akcije. Moguće je da je on uticao na neke članove što se tiče samog glasanja, možda zbog sukoba koji su imali ranije - otkriva naš izvor i dodaje:

- Kostiću je zasmetalo to što nije izabran veći broj članova i on to oseća kao svoj neuspeh. Nema dovoljno akademika, imali su višak kandidata, ali oni uglavnom nisu prošli. On sada oseća svoju odgovornost, jer ovamo smo imali više kandidata, a ovamo sada nemamo dovoljno. Ne verujem da će odeljenja prihvatiti njegovu ostavku, ipak on u Akademiji uživa podršku.

Komentar od akademika Časlava Ocića nismo uspeli da dobijemo.

Brojke 14 dopisnih članova je izabrano na skupštini SANU, a 16 redovnih

Reakcije akademika

Akademik Tibor Varadi Dao je veliki doprinos SANU - Članovi Odeljenja društvenih nauka će se sastati 19. novembra i tada razmatrati ponuđenu ostavku. Nadam se da će ostavka biti povučena. Smatram da je Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije.

Profesor dr Gradimir Milovanović, sekretar Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauku Možda je ostavku ponudio u afektu - Iznenađen sam, nisam to očekivao. Možda je to rekao u afektu, nisam stigao da popričam s njim. Ne verujem da će članovi mog odeljenje prihvatiti tu ostavku, nema razloga za prihvatanje. Pretpostavljam da će je i ostala odeljenja odbiti.

Akademik Nikola Hajdin Nijedno odeljenje to neće prihvatiti - To je njegova stvar, a njegova ponuda ostavke me i jeste i nije iznenadila. Mislim da odeljenje čiji sam član neće prihvatiti Kostićevu ostavku. Po mom mišljenju, nijedno odeljenje neće to prihvatiti.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto:Nebojša Mandić,Beta/Miloš Miškov, Beta/Nenad Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track