ORGANIZOVALI SE SRBI U AUSTRIJI: Rodoljubi dijaspore žele da pomognu otadžbini! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

dijaspora u akciji zajedničkim snagama

ORGANIZOVALI SE SRBI U AUSTRIJI: Rodoljubi dijaspore žele da pomognu otadžbini! (FOTO)

Društvo -

Prvi forum patriotskog pokreta održan u Beču, usaglašeni ciljevi za naredni period

Prvi forum pokreta "Rodoljubi otadžbine i dijaspore" (ROD) održan je u nedelju u Beču. Veliki broj Srba iz Austrije, ali i drugih zemalja učestvovao je na prvom sastanku.

Po mišljenu članova ROD-a u potpunosti uspeo. Odazvalo se dosta ljudi kako iz dijaspore tako i iz Srbije koji su došli da svojim prisustvom i diskusijom doprinesu uspešnosti foruma. Usaglašeni su ciljevi za dalje nastupanje, a sve u smeru da se obrati više pažnje na dijsaporu i njene mogućnosti kako u privrednom tako i svakom drugom pogledu u odnosu na Srbiju.

foto: Privatna Arhiva

Takođe su doneseni zaključci da se predstavnici dijaspore više anagažuju na promovisanju srpske kulture i jezika, te da se krene u kampanju oko priznavanja Srba kao nacionalnih manjina u zemljama u kojima s to može u skladu sa zakonima tih zemalja. Formum je okupio ljude iz skoro deseta zemalja Evrope.

Proteklih meseci pokret "Rodoljubi otadžbine i dijaspore" medijski su popularizovali ciljeve svoje organizacije, ali i kritički sagledavali i sistematizovali sveukupne problematike sa kojom se suočava dijaspora i otadžbina Srbija. Taj medijski talas je zavidan jer je ROD uspeo da ostane autonoman u svojim političkim opredeljenjima i da se nametne, a na temeljima ranije osnovane skupštine dijaspore. Ovaj prvi forum u Austriji treći je sistematski prodor u javnost sa kojeg je poslata snažna poruka i informacija o ciljevima ROD-a, problemima dijaspore i otadžbine kao i kompletnija informacija o demokratskoj infrastrukturi Pokreta.

Kurir/A. R.

Foto: Privatna arhiva

Gost predsednik opštine

Turistički potencijal Nove Varoši

Forumu je prisustvovao i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević koji je prezentovao turističke potencijale svoje opštine. On je pozvao dijaporu da se odazove i ulaže u svoju zemlju, što je naišlo na dobar prijem o zainteresovanost kod prisutnih na forumu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track