KAD NEMA DRUGE IMOVINE, NA DOBOŠ IDE KROV NAD GLAVOM: Izvršitelji mesečno prodaju po 300 stanova
Foto: Tomasz Zolnierek / Alamy / Alamy / Profimedia

PRIZNALI

KAD NEMA DRUGE IMOVINE, NA DOBOŠ IDE KROV NAD GLAVOM: Izvršitelji mesečno prodaju po 300 stanova

Društvo -

Strašno Samo u 2017. na javnim aukcijama prodato je 3.736 nekretnina, što znači da je na ulici ostalo gotovo 7.500 ljudi

Kako bi naplatili potraživanja od dužnika, javni izvršitelji su samo u 2017. godini prodali 3.736 nekretnina, što znači da je svakog meseca na doboš išlo 311 stanova ili kuća. Ako pretpostavimo da su u svakom domaćinstvu živela samo po dva člana, to znači da su javni izvršitelji bez krova nad glavom samo za jednu godinu ostavili malo manje od 7.500 građana.

Frapantan podatak da su javni izvršitelji samo u 2017. prodali 3.736 nepokretnosti kao sredstva izvršenja izneli su predstavnici Komore javnih izvršitelja (KJI) na konferenciji za medije juče u Beogradu. Ipak, oni tvrde da izvršitelji sve rade prema važećem Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, za koji priznaju da ima manjkavosti. - Izvršitelj nema ovlašćenja da ispituje sudske odluke. On ne naplaćuje dug za sebe, već za državu koja ga je za to ovlastila. Prodaja nepokretnosti u postupku izvršenja čini svega jedan odsto u odnosu na ukupan broj predmeta i njoj se pribegava ako je nekretnina jedina imovina koju dužnik poseduje. Postoje sudske odluke posle dugotrajnih procesa, a izvršitelj radi po utvrđenim pravilima i u samom procesu izvršenja nema prava da išta menja. U znatnom broju slučajeva dužnici misle da će izvrdati sistem - rekla je Aleksandra Trešnjev, predsednik Komore javnih izvršitelja, i dodala da, ako bi se zakonom zabranila prodaja nekretnine u kojoj dužnik živi, postoji opasnost da bi dužnik koji je izrazito solventan svu ostalu imovinu mogao prepisati na nekog drugog kako bi izbegao naplatu potraživanja.

foto: Kurir

Predsednik Izvršnog odbora KJI Miodrag Grujović istakao je da su izvršitelji dužni da poštuju načelo srazmere pri naplati potraživanja. - Ako nema druge nepokretnosti osim nekretnine, onda nema ni srazmere. Prodaja pokretne i nepokretne imovine regulisana je zakonom, a procenu vrše sudski veštaci. Možda neka nepokretnost vredi milion evra, ali ako niko neće da je kupi, ona vredi jedan dinar - rekao je Grujović i dodao da, kada se izvršenje primenjuje na platu ili penziju, izvršitelj ima pravo da naplati dve trećine zarade, a ukoliko dužnik ima kredit, onda se od plate ili penzije odbija iznos do granice od dve trećine.

Na Dorćolu 50 kvadrata otišlo za 26.000 evra

foto: Kurir

Među prisutnima u Medija centru bila je i Branislava Havatni, koja se požalila da joj je zbog duga od 6.400 evra izvršitelj Nenad Botorić prodao stan od 50 kvadrata na Dorćolu za 26.000 evra iako je na kraju pokušala da dug isplati u kešu. - Ponudili smo da mu sve isplatimo u kešu da se aukcija ne održi. Međutim, nije hteo više da razgovara o tome, niti se iko javljao na telefone u njegovoj kancelariji u Bečmenu. Podmetao nam je neke ljude koji su se javljali da bi kupili stan. Na aukciji 30. decembra 2016. godine koju je izvršitelj održao u selu Bečmen učestvovalo je šest ponuđača. Svi oni su uplatili po 6.000 evra da bi učestvovali na aukciji i svi su odustali, da bi po početnoj ceni od 26.000 evra moj stan kupila advokatica Ana Radojičić - kaže Havatnijeva i dodaje da je izgubila vrednu nekretninu zbog duga firme u kojoj je radila kao blagajnica. Na njene pritužbe da izvršitelj nije hteo da prihvati izmirenje duga u kešu, Miodrag Grujović joj je rekao da nije ni morala da nudi novac izvršitelju, već samo da ga uplati na njegov žiro račun koji je dostupan u Agenciji za privredne registre, čime bi proces izvršenja bio okončan.

Kuburovićeva: Zakon u Skupštini za šest meseci

foto: Marina Lopičić

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će Zakon o izvršenju i obezbeđenju biti promenjen i da na tome radna grupa radi od maja ove godine, a razmatra se i mogućnost da iz postupka bude izuzet krov nad glavom. - Ta inicijativa se razmatra, radna grupa to ima u vidu, verujem da će se naći neko kompromisno rešenje da li dom može biti u potpunosti izuzet ili ne. Ali ono što je bitno jeste da se mora voditi računa o načelu srazmere. U praksi se pokazalo da se prodaju nepokretnosti, ali i imovina veće vrednosti od potraživanja, tako da je to jedan od razloga zbog kog treba da se preispita i da se na odgovarajući način načelo srazmere zaštiti - rekla je Kuburovićeva i dodala da očekuje da će se u prvoj polovini naredne godine Zakon naći u Narodnoj skupštini.

Brojke

2,8 miliona predmeta prošlo je kroz ruke izvršitelja za šest godina 360.837 postupaka okončali su izvršitelji u 2017. 77% predmeta okončano je naplatom duga od zarade, sredstava s računa banke i udela u firmama

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track