MEĆAVE I LEDENI DANI NAM TEK PREDSTOJE! Srbija je danas bila paralisana, a evo kakvo nas vreme očekuje
Foto: Kurir

MEĆAVA

MEĆAVE I LEDENI DANI NAM TEK PREDSTOJE! Srbija je danas bila paralisana, a evo kakvo nas vreme očekuje

Društvo -

Pojedina prigradska naselja u Beogradu danas bez gradskog prevoza, a na Ibarskoj magistrali zbog kolapsa saobraćaja i dva lančana sudara stvorile se kolone od 15 kilometara

Sneg koji je prošle noći počeo da pada širom Srbije opet je iznenadio putare, naročito u Beogradu, zbog čega su pojedina beogradska naselja, poput Sremčice, Žarkova i Ceraka, ostala odsečena od sveta.

Iako je palo desetak centimetara snega, u ovim naseljima saobraćaj je danas bio gotovo obustavljen, pa su putnici bili primorani da na posao idu pešice. U drugim delovima Beograda saobraćaj se odvijao otežano, a pojedinim autobuskim linijama su trase izmenjene ili su bile skraćene.

Zbog snežnih nanosa na Ibarskoj magistrali i obilaznici oko Beograda saobraćaj se odvijao otežano, a internet je bio preplavljen fotografijama autobusa izletelih s puta i zastojima. Na Ibarskoj magistrali situaciju su dodatno pogoršala dva lančana sudara, kod Rušnja i Meljaka, u kojima nije bilo teže povređenih, ali je to doprinelo formiranju kolona u oba pravca dugih i do 15 kilometara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je u gradu došlo do "manjih problema" i dodao da su "ekipe zimske službe u četvrtom stepenu angažovanja i čiste sve glavne gradske saobraćajnice kako bi se problemi rešavali u hodu".

Sneg je danas padao i u Novom Sadu, ali nije izazvao veće probleme u saobraćaju.

U Auto-moto savezu Srbije upozoravaju da sneg pada u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i da se očekuje i u svim ostalim delovima zemlje, zbog čega vozače upozoravaju da ne kreću na put bez zimske opreme i da zbog klizavog i mokrog kolovoza voze oprezno, kao i da na putevima u planinskim predelima, pored zimskih guma, koriste i lance.

Prema informacijama iz JP "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja, a na raščišćavanju snega, koji najjače pada na teritoriji Vojvodine i Beograda, radi više od 400 vozila, 186 građevinskih mašina i 1.750 radnika. - Naše ekipe su spremno dočekale snežni talas. Saobraćaj se odvija normalno, a u brdsko-planinskim predelima malo otežano. Ulice i putevi su prohodni - rekao je Zoran Stojisavljević, rukovodilac štaba zimske službe "Puteva Srbije".

Iz RHMZ upozorili su da će snežne padavine trajati do 6. januara. - Do nedelje se očekuje visina snega oko 10 centimetara u svim krajevima Srbije. Početkom sledeće nedelje očekuju nas ledeni dani i jak mraz, najviša dnevna temperatura biće ispod nule - kažu u RHMZ.

Brojka 424 vozila JP "Putevi Srbije" angažovano je na raščišćavanju snega u Vojvodini i Beogradu

Pešter Mećava i smetovi

foto: Kurir

Na području Nove Varoši tokom noći između srede i četvrtka palo je skoro 30 centimetara snega, ali je magistralni put od Zlatibora ka Prijepolju i Crnoj Gori prohodan, s tim što je saobraćaj usporen s povremenim kraćim zastojima. U višim predelima ove opštine ima i do 40 centimetara snega, a temperatura je pala na minus 10 stepeni. Jak vetar stvara smetove, pa su neki seoski pravci zasad u prekidu. Na području Sjenice sneg neprekidno pada skoro 15 sati, a nevolje stvara vetar koji duva brzinom i do 40 km na sat, pa su i u ovoj opštini neki seoski putevi zavejani. - Većina puteva zasad je prohodna, ali se na pravcima prema Barama, Karajukića Bunarima, preko planine Giljeve i okolnim selima stvaraju smetovi, pa je većina lokalnih pravaca u ovom trenutku prohodna samo za terenska vozila - kaže Rade Rakonjac, pomoćnik predsednika opštine Sjenica.

Loznica Oprezna vožnja

foto: KURIR

U Lozničkom kraju sneg je napadao šest centimetara, ali su svi putni pravci prohodni. Vozači se pozivaju na oprez zbog vlažnih kolovoza na kojima mestimično ima snega i poledice. Mostove i pešačke prelaze u gradu nadležne gradske službe posipaju odgovarajućim sredstvima i čiste trotoare tako da pešacima nije otežano kretanje.

Vranje Čistač sleteo s puta

Na području Vranja svi saobraćajni pravci su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog snega i poledice na kolovozu, kao i zbog smanjene vidljivosti usled jakog vetra i mećave. Zbog sletanja čistača snega s puta na regionalnom putnom pravcu Vranje-Vrtogoš juče je došlo do zastoja u saobraćaju. Visina snežnog pokrivača iznosi od jednog do tri centimetra, u planinskim predelima do 10 centimetara.

Beogradska Hitna pomoć Ruke i noge pucaju ko ledenice

Lekari Hitne pomoći u Beogradu su zbog klizavog kolovoza imali pune ruke posla jer je broj poziva zbog padova i preloma kostiju povećan za 30 odsto. - Zasad stižemo da zbrinemo sve pacijente. Problem nam predstavlja to što su očišćene samo glavne ulice, ali nisu sporedne, pa se teže dolazi do pacijenata - rekli su u Hitnoj pomoći i dodali da najviše pacijenata ima prelome ruku i nogu.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda Na čišćenju snega 1.000 ljudi

Sve beogradske komunalne službe su u pripravnosti zbog najavljenih snežnih padavina, a u čišćenju snega biće angažovano oko 1.000 ljudi, izjavio je juče gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Kako je rekao, u pripravnost su službe trećeg reda JP ''Beograd puta'' i ostalih komunalnih preduzeća u prestonici.

(Kurir.rs/M. Vujović- S. Tomčić Foto: Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track