SRBIJA ZVANIČNO IMA 3.641 ZANIMANJE, A OVO SU NAJNOVIJA: Klovn, žongler, imitator, DJ, mađioničar, zvonar, kobasičar, ali i PROGRAMER!
Foto: AP/Ilustracija

ko nema posao, može da razmisli...

SRBIJA ZVANIČNO IMA 3.641 ZANIMANJE, A OVO SU NAJNOVIJA: Klovn, žongler, imitator, DJ, mađioničar, zvonar, kobasičar, ali i PROGRAMER!

Društvo -

BEOGRAD - Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3. 641 zanimanje, a među novim poslovima našla su se zanimanja koja do sada zvanično nisu bila prepoznata na tržištu rada.

U novom šifrarniku sada su uvrštena zanimanja poput programera kompjuterskih igara, estradni imitator, igrač u noćnom klubu, disk džokej, kućne negovateljice/pomoćnice, bebi- siterke, žongler, klovn, mađioničar, zvonar, krupije, kobasičar...

Do usvajanja novog jedinstvenog kodeksa šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih, objašnjavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

foto: AP/Ilustracija

Primera radi, nisu bila prepoznata neka zanimanja, naročito u oblasti IKT, pa kada su se programeri prijavljivali na evidenciju NSZ nisu mogli da budu prijavljeni pod šifrom programer, jer ona nije bila prepoznata na tržištu rada, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada Bojana Stanić.

Takođe, nova zanimanja su primera radi, i javni beležnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, a takođe novim šifrarnikom prepoznata su i brojna zanimanja u oblasti bankarskog sektora.

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Novi šifrarnik, kako je rekla Stanić, obuhvatio je 3. 641 zanimanje, a lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

foto: AP/Ilustracija

Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada obuhvata pet šifrarnika- zanimanja, nivoa kvalifikacija, država, opština, i naselja.

Novi šifrarnik, kako je objasnila Stanić, koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima naročito Ministarstvu prosvete jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja.

foto: AP/Ilustracija

Novi šifrarnik važan je, kaže, zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla, a njegovo uvođenje od velike je važnosti i za pracenje i analizu na tržištu rada u Srbiji.

Kako je ranije rečeno, važno je da se svi korisnici, pre svega, poslodavci i

organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije u oblasti rada, pracehnje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju sa novim konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili.

"Značiće nam mnogo, jer ćemo imati statističke podatke o tome koliko na primer, programera imamo u zemlji, kao i druge profile i on neće biti statičan već će se dopunjavati u skladu sa potrebama na tršstu radne snage ukoliko se pojavi neko novo zanimanje", kaže Stanić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track