Saslušani falsifikatori testa iz matematike

Tužilaštvo na potezu

Saslušani falsifikatori testa iz matematike

Društvo -
Ispred dve-tri beogradske škole prodavali se testovi i to svaka kombinacija po 1.000 dinara, iako ne smeju da dospeju u javnost

BEOGRAD - Tužilaštvo je reagovalo na dojave o mogućem falsifikovanju i uličnoj prodaji testa iz matematike koji su đaci u junu polagali na maloj maturi i dalo nalog MUP-u da prikupi sve podatke, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Po njegovom saznanju, svi umešani u taj slučaj su saslušani i tužilaštvo će uskoro izaći u javnost sa više detalja.

Nekoliko roditelja je tada tvrdilo da su se ispred dve-tri beogradske škole prodavali testovi iz matematike i to svaka kombinacija po 1.000 dinara, iako ne smeju da dospeju u javnost, a prema Kostićevoj oceni, iako se radi o mogućoj zloupotrebi, sve to nije dovelo u pitanje regularnost male mature.

"Ceo taj slučaj nije dao nikakvog efekta, osim što je eventualno neko pokušao zlurado da baci mrlju na sve što je dobro pripremljeno“, ocenio je Kostić.

Testovi su se pojavili na ulici 19. juna, za vreme dok su osmaci u školama rešavali zadatke iz matematike, a odmah potom Ministarstvo prosvete i nauke dobilo je tri dojave o mogućem falsifikovanju.

Dojave su dobijene od direktora jedne škole, građanina koji se predstavio kao roditelj osmaka, kao i od novinarke i prosleđene su MUP-u, koji je obavestio tužilaštvo.

Neki mediji su preneli da su informacije možda procurile iz procesa štampe, na šta je reagovao "Službeni glasnik”, gde su testovi štampani.

U tom preduzeću su objasnili da se čitav proces štampanja strogo kontroliše video nadzorom i da je apsolutno nemoguće da bilo koja od informacija procuri iz procesa štampe.

Od početka do kraja procesa štampe u štampariji su bili prisutni ovlašćeni koordinatori iz Ministarstva prosvete i nauke, kao i pripadnici MUP-a u uniformama. Prijem i transport testova obavio je MUP svojim maricama na definisane adrese, naveli su u "Službenom glasniku“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track