DA ANĐELI SLOMLJENIH KRILA SAMOSTALNO POLETE: Daunov sindrom nije prepreka da se osobe sa njim zaposle i postanu korisni članovi društva! Evo i kako! (KURIR TV)
Foto: Zvonko Ninkov

DA ANĐELI SLOMLJENIH KRILA SAMOSTALNO POLETE: Daunov sindrom nije prepreka da se osobe sa njim zaposle i postanu korisni članovi društva! Evo i kako! (KURIR TV)

Društvo -

Zovu ih "anđeli slomljenih krila", ali se društvo prema osobama sa Daunovim sindromom ne odnosi nimalo anđeoski. Posle završenog formalnog obrazovanja oni ostaju prepušteni sami sebi i vraćaju se u svoje porodice, bez pružene šanse da se osposobe za određene poslove.

Baš to je bio razlog da roditelji dece sa Daunovim sindromom uzmu stvari u svoje ruke i pokušaju da to promene.

foto: Zvonko Ninkov

Marija Pavlović, članica Udruženja osoba sa Daunovim sindromom i majka osmogodišnjih blizanaca Viktora i Teodore, od kojih devojčica ima sindrom, kaže da njena ćerka trenutno pohađa specijalnu školu, kao i da redovno ide kod fizioterapeuta, logopeda i defektologa. Međutim, sa napunjenih 19 godina okončava se svaki dalji rad sa takvom decom.

foto: Zvonko Ninkov

- Kada završe srednju školu, nema mogućnosti za njihovo društveno uključivanje. Oni postaju teret lokalnoj zajednici, postaju socijalni slučajevi, postaju teret svojim starim roditeljima, objašnjava Marija.

foto: Zvonko Ninkov

Da je moguće da osobe sa Daunovim sindromom samostalno rade uverio ih je pozitivan primer iz Banja luke. Tamo ih je psihoterapeut i upravnik Daun centra u Banjaluci Zoran Jelić osposobio za kuvarske i konobarske poslovime, posle čega su se zaposlili u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica. Projekat je započeo 2016. godine, tako što je preslikao evropski model dobre prakse rehabilitacije i habilitacije starijih od 19 godina, uz podršku grada, predsednika i Vlade Republike Srpske.

foto: Zvonko Ninkov

- Taj model iz EU dozvoljava da se osobe sa Daunovim sindromom same izbore za stvaranje sopstvenog identiteta. Oni rade u stvarnim restoranima, sa pravim gostima u Banji Vrućici, gde imaju priliku i da pogreše. Do sada nisu mogli čak ni to jer nisu mogli nigde da rade, kaže Jelić.

foto: Zvonko Ninkov

Model iz Banja luke sada bi mogao da bude primenjen u Beogradu jer je zvanično potpisan sporazum o saradnji udruženja osoba sa Daunovim sindromom iz dva grada. Treći partner u ovom značajnom poslu biće novobeogradski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom, koji će pružati podršku deci sa Daunovim sindromom i njihovim roditeljima.

foto: Zvonko Ninkov

- Deca sa tim sindromom zaslužuju našu punu pažnju i podršku kako bi razvojno mogla da dostignu vršnjake koliko god je to moguće. Na nama je da stvaramo uslove i pretpostavke u zajednici da se taj proces i dogodi zaključuje direktorka Centra Milka Milovanović Minić.

foto: Zvonko Ninkov

Dobri rezultati iz Republike Srpske ulivaju nadu svima koji su u ovom projektu da će i u Srbiji rehabilitacija osoba sa Daunovim sindromom dovesti do njihovog potpunog uključivanja. Da "anđeli" samostalno polete.

foto: Zvonko Ninkov

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track