INSPEKCIJA U VOJNOJ USTANOVI "TARA": Vulin naredio kontrolu!
Foto: Stefan Jokić

Rasipali se

INSPEKCIJA U VOJNOJ USTANOVI "TARA": Vulin naredio kontrolu!

Društvo -

Reagovanje Nadležne službe Ministarstva odbrane izvršiće tokom februara kontrolu javnih nabavki koje sprovodi VU "Tara"

Nakon pisanja Kurira o sumnjivim tenderima i nabavkama koje je sprovela Vojna ustanova "Tara", ministar odbrane Aleksandar Vulin naredio je da se izvrši kontrola!

Iz Ministarstva odbrane navode da je VU "Tara" vojnodohodovna ustanova koja posluje po principu sticanja i raspodele dobiti i u svom poslovanju ne angažuje budžetska sredstva. - Nadležne službe Ministarstva odbrane izvršiće tokom februara kontrolu javnih nabavki koje sprovodi VU "Tara" - rečeno je Kuriru iz Ministarstva odbrane.

foto: VU Tara

Podsetimo, Kurir je ekskluzivno objavio dokumenta koja pokazuju da je VU "Tara", na čijem je čelu Ljupko Ćirović, za renoviranje 18 soba i jednog apartmana u novembru 2017. godine u hotelu "Omorika" potrošila neverovatnih 39,2 miliona dinara (331.500 evra), što znači da je jedna soba koštala 17.500 evra. Pored toga, VU "Tara" je za dve godine na nabavku čaša, tanjira, viljušaka, kašika i drugog sitnog inventara za kuhinju, peškira i posteljine potrošila više od 194.000 evra. Prema podacima sa sajta VU "Tara", tenderi za nabavku hotelskih potrepština raspisivani su šest puta 2017. i 2018, a na tri je posao dobila ista firma - "Deks" iz Beograda. Prema količinama nabavljenog inventara za kuhinju, moglo bi se zaključiti da se u hotelima VU "Tara" tanjiri razbijaju kao tokom svadbenog slavlja u Grčkoj, a postavlja se i pitanje potrebe tolikog broja inventara, s obzirom na to da kapaciteti hotela nisu nikada bili 100 odsto popunjeni, kao i to da se dva hotela zatvaraju na po dva meseca svake zime.

foto: Facebook

Iz VU "Tara" se u odgovorima našem listu pravdaju da je sve to bilo opravdano, kao i da su podigli kvalitet usluge, te da je kvalitet radova povećao i potražnju. - Nabavka je izvršena iz sopstvenih sredstava vojne ustanove. Takođe, posle mnogo godina, VU "Tara" je iz sopstvenih prihoda izdvojila 15 miliona dinara i nabavila hotelski inventar - naveli su oni i dodali da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

VU "Tara" Vanredni nadzor obavljen 2015. godine

Iz VU "Tara" saopšteno je i da je vanredni i nenajavljeni inspekcijski nadzor materijalnog i finansijskog poslovanja VU "Tara" obavio Inspektorat odbrane 2015. godine, dok je 2016. izvršen "vanredni, delimični, terenski inspekcijski nadzor nad primenom zakona" i drugih propisa kojima se uređuje rad VU "Tara". - U skladu sa odredbama Zakona o Vojsci Srbije, na formacijsko mesto direktora VU "Tara" raspoređen je Ljupko Ćirović, koji je pre raspoređivanja na direktorsko mesto obavljao dužnost zamenika direktora i zastupnika direktora - rečeno je iz VU "Tara".

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Stefan Jokić, VU Tara, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja