Beogradski maturant najbolji matematičar na svetu!

Ponos Srbije

Beogradski maturant najbolji matematičar na svetu!

Društvo -
Osvajanjem četvrte zlatne medelje, uz jednu bronzu i jedno srebro, sa ukupno šest odličja, Teodor fon Burg postao je najbolji takmičar svih vremena

BEOGRAD - Maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg osvojio je četvrtu zlatnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. jula održava u Argentini i time postao najbolji takmičar svih vremena, objavljeno je na Internet sajtu Matematičke gimnazije.

Osvajanjem četvrte zlatne medelje, uz jednu bronzu i jedno srebro, sa ukupno šest odličja, fon Burg je postao najbolji takmičar svih vremena. U 53 godine dugoj istoriji postoje još samo tri osobe kojima je ovo pošlo za rukom.

Do sada su na međunarodnim matematičkih olimpijadama 11 matematičara osvojili Fields-ove medalje i još oko 20 matematičara osvojilo je najprestižnija naučna priznanja iz matematike i računarstva.

Teodor fon Burg jedini je osvojio šest medalja, od kojih četiri zlatne.Fon Burg od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odeljenja, pohađa Matematičku gimnaziju.

Posle završene osnovne, nastavlja školovanje u Matematičkoj gimnaziji, gde je ove godine i maturirao, a na studije odlazi u Oksford. Još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track