Najnovije vesti

OBELEŽITE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG UZ KURIR: U utorak, 26. februara, POKLON IKONA u zlatotisku s molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG UZ KURIR: U utorak, 26. februara, POKLON IKONA u zlatotisku s molitvom

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u utorak, 26. februara, obeležavaju dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića. Kurir vam poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom.

 

Sveti Simeon Mirotočivi, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja, osnivač je srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića.

 

Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

 

Stefan Nemanja se smatra velikim srpskim državnikom i ktitorom. Obeležava se isto kao i sve druge krsne slave - slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

 

Godine 1196, četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

 

foto: Kurir

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...