SRBIJA NAJMOĆNIJA ZEMLJA U REGIONU: Bolje se kotiramo čak i od NATO država, a u svetu smo na 52. mestu
Foto: Profimedia

istraživanje

SRBIJA NAJMOĆNIJA ZEMLJA U REGIONU: Bolje se kotiramo čak i od NATO država, a u svetu smo na 52. mestu

Društvo -

Prema najnovijoj rang listi SAD su zadržale mesto najmoćnije zemlje na svetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija i Kina.

Rang lista "US News and World Report" razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne i saveze, snagu njene vojske i kako ona deluje kao međunarodni lider, a prema njoj Srbija se nalazi na 52. mestu.

"US News and World Report" opisuje SAD kao "dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svetu" i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama celog sveta.

Navodi se i da su političke odluke predsednika Donalda Trumpa "izazvale pitanja širom sveta, uključujući i najbliže saveznike zemlje, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni". Rusija se opisuje kao najveća svetska zemlja po kopnenoj masi i koja deli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svetsko stanovništvo i drugu najveću svetsku ekonomiju, a kako se navodi u izveštaju doživela je brz ekonomski razvoj iako milioni još uvek žive ispod granice siromaštva u zemlji. Na četvrtom i petom mestu su Nemačka i Velika Britanija, a zatim slede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija.

Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umesto Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mestu.

Iako je u odnosu na prošlu godinu Srbija pala jedno mesto, ona se nalazi na 52. poziciji i daleko je moćnija od drugih država regiona.

Ispod Srbije na ovoj listi su NATO članice Rumunija (70), Mađarska (71), Bugarska (73), Hrvatska na 75. poziciji i Slovenija na 78 mestu, prenosi Blic.

Kako se navodi, danas je Srbija parlamentarna demokratija, a Svetska banka je klasifikuje kao zemlju srednjeg dohotka sa ekonomijom koja prelazi iz dominacije državnog sektora u tržišni model.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track