NEMAČKI NOVINAR KOJI JE 1999. ŠIRIO ISTINU O SRBIMA: Danas je ponovo na strani Srbije, i napisao je novu knjigu koja poništava laži o Prvom svetskom ratu
Foto: Printwcreen YT

prijatelj ostaje prijatelj

NEMAČKI NOVINAR KOJI JE 1999. ŠIRIO ISTINU O SRBIMA: Danas je ponovo na strani Srbije, i napisao je novu knjigu koja poništava laži o Prvom svetskom ratu

Društvo -

U ovom vremenu, kada se preinačavanje istorijskih činjenica odvija paralelno sa naporima Srbije da postane članica Evropske unije, trebalo bi da budete oprezni kako se ne bi dogodilo da i sopstvenu istoriju prilagodite EU potrebama - kaže Vinfred Volf, nemački publicista i političar sa 12 godina poslaničkog staža u Bundestagu, koji ovih dana gostuje na Sajmu knjiga u Novom Sadu.

foto: Printwcreen YT

Pre 20 proleća, kada su NATO avioni bombama zamračili nebo nad Srbijom, a nemačka javnost u sav glas odobravala svoje učešće u toj strašnoj odmazdi "Milosrdnog anđela", Volf je stao na našu stranu. Ne samo da je za skupštinskom govornicom osudio agresiju, nego je tih dana pokrenuo anti-NATO časopis, a zatim objavio i knjigu pod naslovom "Bombasti poslovi /O političkoj ekonomiji kosovskog rata". Volfa nije pokolebalo ni to što ova knjiga nikada nije prevedena na srpski jezik, mada on u njoj objašnjava da su se NATO članice, rukovođene ekonomskim apetitima, a ne zbog tobožnje srpske krivice, odlučile na agresiju na našu zemlju 1999. godine, navode Večernje novosti.

Sa koautorom Klausom Gitingerom objavio je knjigu "Tešitelj" u kojoj pobija teze australijskog autora Kristofera Klarka "Mesečari" koji je povodom stogodišnjice početka Velikog rata, a na nagovor Engleza, prećutao krivicu velikih sila i Nemačke za taj rat i krivicu svalio na Rusiju i Srbiju. Ovu knjigu blagovremeno je preveo novosadski "Prometej", a zahvaljujući tome Volf je ovih dana prvi put došao u Srbiju da bi je promovisao na novosadskom sajmu pisane reči.

foto: Printwcreen YT

Šta vas je u Klarkovoj knjizi naročito podstaklo da napišete odgovor "Tešitelj" u kojoj ste opet na strani Srbije?

- Ono što me je začudilo u Klarkovoj knjizi jeste to da on "mesečarima" naziva odgovorne za rat u Londonu, Parizu, Nemačkoj. Nigde ne navodi da su glavni povodi za rat veleindustrija i banke. Iz njegovih objašnjenja proizlazi da su oni nevoljno ušli u rat, a da je samo Srbija svesno tražila ratni sukob. Ubacuju se teze koje Srbiju kvalifikuju kao faktor nestabilnosti i huškanja i u prethodnim ratovima i danas. To me je, naravno, zaintrigiralo, pa smo napisali kontra-knjigu.

Kroz kakve periode u (ne)prihvatanju krivice za rat su prolazili Nemci?

- Sećanje na Veliki rat imalo je tri različite faze. U prvoj, do početka šezdesetih godina prošlog veka, odbijala se svaka krivica. Druga faza nastupila je sa pojavom istoričara Frica Fušera, koji je prvi izneo činjenice o nedvosmislenoj nemačkoj krivici i "povukao" za sobom još neke istoričare. Došlo je do totalnog zaokreta, Nemačka se okrenula realnosti, priznala svoju krivicu za izbijanje i tok rata i to je trajalo sve do pojave Klarkove knjige, pamfleta na 700 stranica u kojem on izokreće činjenice i praktično skida krivicu sa glavnih pokretača Velikog rata.

foto: Printwcreen YT

U čemu je najveća opasnost Klarkove knjige koja je u Nemačkoj imala ogroman tiraž, a čak i u Srbiji je prevedena mada nama ne ide u prilog?

- Pogubnost te knjige ne leži samo u činjenici da je prodata u Nemačkoj u tiražu od 250.000 primeraka i da ju je polovina Nemaca s radošću pročitala, već i u tome da pod njenim uticajem i vodeći nemački istoričari, koji su ranije prihvatali krivicu Nemačke, sada opravdavaju Klarkovu tezu. Što se pak Srbije tiče, to je podao pokušaj Klarka da praktično izjednači i opravda ultimatume Srbiji 1914. godine posle atentata Gavrila Principa i 1999. posle sastanka u Rambujeu. Izgovor za NATO agresiju bio je da Milošević u Evropi pravi novi Aušvic. To je bila čista propaganda, ali izazvala je u Evropi gotovo masovnu histeriju i samo se čekalo da NATO avioni polete.

Danas, 20 godina posle NATO agresije, govori se o postizanju srpsko-albanskog sporazuma. Kakvo rešenje vi smatrate realnim?

- Možda i jeste rešenje u razmeni teritorija ili u razgraničenju, o čemu se priča, ne znam. Licemerje sveta ogleda se i u tome što od Srba traži da prizna nezavisno Kosovo, a Kataloncima po istom tom pitanju kažu da njihova nezavisnost ne dolazi u obzir. S druge strane, kompletan Balkan je u vrlo nezavidnoj situaciji. Mnogo je nazaposlenih i u Srbiji i na Kosovu, u BiH, Hrvatskoj... Na stotine hiljada ljudi odavde godišnje ide u Nemačku s namerom da tamo ostane.

foto: Printwcreen YT

Nije li sporna Klarkova knjiga zapravo posledica odluke velikih sila da stogodišnjicu Velikog rata obeleže tako što neće imenovati ni krivce ni poražene?

- Te 2013. godine u Londonu su se susreli članovi Komisije za istorijsko pomirenje i za obeležavanje stogodišnjice početka Velikog rata. Tema dogovora je bila da se stogodišnjica obeleži u duhu pomirenja, tako što će se težište staviti na to da su svi tim ratom i krvoprolićem izgubili i da niko, zapravo, nije kriv. Ali Englezi su ipak hteli da naglase da su kao pobednici izašli iz tog rata. Krivce je ponovo trebalo naći na evropskom istoku.

Znate li da je Klark pre dve godine, boraveći u Srbiji, posle kritika naših istoričara obećao da će iz svoje knjige izbaciti poglavlje o Srbiji koje nema utemeljenje u činjenicama?

- Ispričali su mi to moj izdavač Zoran Kolundžija i prevodilac Miloš Kazimirović. Koliko mi je poznato, Klark jeste iz narednih izdanja svoje knjige koja je doživela milionski tiraž, izbacio te delove o Srbiji, ali ih je na promocijama širom Evrope usmeno ponavljao.

(Kurir.rs/Večernje novosti, J.Simić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track