OTVARANJE UŽIVO! GOLUBAČKA TVRĐAVA SAD JE PRAVA LEPOTICA Vučić: Dragi Johanese, imamo mi mnogo ideja... Pa sam mislio da mi damo malo, a vi malo više! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

svečano otvaranje obnovljenog Golupca sa komesarom hanom

OTVARANJE UŽIVO! GOLUBAČKA TVRĐAVA SAD JE PRAVA LEPOTICA Vučić: Dragi Johanese, imamo mi mnogo ideja... Pa sam mislio da mi damo malo, a vi malo više! (FOTO)

Društvo -

GOLUBAC - Predsednik Srbije i komesar EU Johanes Han danas su oko podneva svečano otvorili obnovljenu Golubačku tvrđavu.

1 / 7 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na samom početku ceremonije, u prisustvu Hana, okupljenima se obratio predsednik Srbije zahvalivši na velikom trudu i predanom radu koji je uložen u obnovu Golupca, a evropskom komesaru i šefu EU u Srbiji Semu Fabriciju na novcu koji je EU uložila u ovo predivno mesto koje će doneti mnogo i Borskom i Braničevskom okrugu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je obojici rekao da Srbija poštuje novac austrijskih i drugih evropskih poreskih obveznika što se i vidi iz ovog ulaganja u čarobni srednjovekovni grad.

Vučić je na ceremoniji otvaranja kazao da su radovi na ovoj prelepoj tvrđavi privedeni kraju zahvaljujući ljudima iz Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

"Prelepo je doći ovde. Nadam se da ukoliko budemo radili marinu, za nju je potrebno oko dva miliona evra i za to ne tražimo novac od Evrope. To će značiti neuporediv dolazak turista u Golubac", kazao je Vučić. On je naveo da treba izgraditi brzu saobraćajnicu od skretanja za Požarevac pa do Donjeg Milanovca, do opštine Majdanpek, sa uverenjem da će to privući veći broj domaćih turista.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Golubac koji je obnovljen zahvaljujući prijateljima iz Evrope dokaz je one skrivene lepote koja postoji u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da ceo tamošnji kraj predstavlja jedno od najvećih bogatstava Srbije sa bezbroj fantastičnih mogućnosti i nijednim izgovorom da se ne iskoriste.

Navodeći da ceo taj kraj mora još više da se infrastrukturno poveže, Vučić je kazao Hanu da veruje da će uz njihovu pomoć i podršku uspeti da se ekonomski osnaži ceo taj kraj.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Na taj način pokušaćemo da vratimo i deo naših divnih ljudi koji danas žive i rade u Austriji... Hoćemo da bar jedan deo njih oseti da je Srbija prigrila svoju šansu, priliku, a oni ma koliko voleli Austriju imaju jednu otadžbinu - Srbiju. Zato ih molim da razmisle o povratku u Srbiju, a mi ćemo učiniti sve što možemo da im omogućimo te uslove i da imaju pristojna primanja i više ekonomskih mogućnosti nego ranije", kazao je on.

Vučić je rekao da istorija nikad ne govori zbogom već samo vidimo se kasnije što se obistinilo i na primeru Golupca, te dodao da smo prepoznali priliku koja nam je bila ispred nosa.

foto: Printscreen

- Dragi Johanes, imamo mi mnogo ideja... Marinu ćemo mi da platimo... Ali kažu mi da bi bilo prelepo da se tu podignu nekakvi virtuelni mostovi... Pa sam mislio da mi damo malo, a vi malo više... - rekao je predsednik Srbije za govornicom obraćajući se komesaru Hanu prethodno mu objasnivši da je nedaleko odatle jedno od najlepših jezera u Srbiji - Srebrno, te da je ovde Dunav ne samo najlepši i najširi nego i najdublji.

"O švajcarcima"

- To nije lako za nas, to su ogromna davanja, ogroman novac građana Srbije, to je ovakvih 12-13 tvrđava da ih rekonstruišete sa sve vizitorskim centrom... Ja te ljude, građane... u potpunosti razumem, gledali su političare koji su im govorili uzmite kredit u francima, ali tu je bilo i lakovernosti građana... Problem je što su u tome učestvovali državni funkcioneri koji su bili u nadzornim odborima pojedinih banaka i pronašli su lep način da zarade pare za sebe, a narod ko šiša... Ništa još nije gotovo, naši timovi rade na predlozima - rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je tvrđava simbol nepobedivosti i nepokorivosti, ali da u ovom trenutku treba misliti na našu ekonomiju. On je pojasnio i da komesaru Hanu tek u ovom trenutku objašnjava projekat hologramskih mostova koji bi koštao 20 miliona evra, a za koji Han treba da se bori zajedno sa nama.

- Pitate me o tome a tek sam počeo da ga ubeđujem... - rekao je Vučić na šta je Han uz osmeh novinarima rekao: "Ubedljiv je".

Vučić je najavio sutrašnji odlazak u Zrenjanin i polaganje kamena-temeljca za investiciju vrednu milijardu, kinesku fabriku guma koja bi trebalo da oporavi uništeni Banat.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Obnova tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako kaže direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija.

Država Srbija je uložila oko 400.000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave.

Turisti koji će u subotu moći da vide celokupan obnovljen kompleks i koje čekaju brojna iznenađenja, zapravo do sada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sada će moći da obiđu sedam od devet kula i Palatu, prostor od 600 kvadratnih metara, u kojoj će biti digitalna prezentacija istorijata tvrđave i projekcije filmova o rekonstrukciji. Maksimović naglašava da je Palata, izgrađena blizu Dunava, sama po sebi vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrđave i digitalnim prezentacijama biće još zanimljivija posetiocima.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U kuli 5 koja se naslanja na Palatu, na četiri sprata, različite prezentacije dodatno će približiti turistima istoriju Golubačke tvrđave, a u kuli 8 biće predstavljena izložba o golubačkim vitezovima i čuvenoj bici koja se dogodila 1428. godine.

Fascinacija tvrđavom Golubac traje još iz vremena kada je podignuta, što se vidi i iz zapisa srednjovekovnih putopisaca, pre svega zbog mesta na kome se nalazi. Podignuta na Dunavu, na ulazu u Djerdapsku klisuru, sa devet kula, od kojih je najviša Donžon kula, koju je Feliks Kanic nazvao Šešir kulom zbog njenog oblika, Golubačka tvrđava je građena da bude neosvojiva zbog čega kule nisu povezane i svaka predstavlja malo utvrđenje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track