Miloš Janković v.d. ombudsmana do izbora novog

Miloš Janković v.d. ombudsmana do izbora novog

Društvo -
Petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe 23. jula, a tu dužnost do izbora novog omudsmana njegov zamenik može da obavlja najduže šest meseci

BEOGRAD - Vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće dosadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, rekao je danas ombudsman Saša Janković, kome mandat ističe 23. jula.

"V.d. zaštitnika građana u narednom periodu biće Miloš Janković koji je do sad bio zadužen za zaštitu prava lica koja su lišena slobode", rekao je Janković Radio-televiziji Srbije.

Petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe 23. jula, a tu dužnost do izbora novog omudsmana njegov zamnik može da obavlja najduže šest meseci. Skupština Srbije, koja bira zaštitnika građana, bila je dužna da najkasnije šest meseci pre isteka mandata, pokrene izbor ombudsmana, ali to nije urađeno.

Janković je rekao da nije dobro da institucija koja kontroliše rad drugih državnih organa u zaštiti prava građana ne radi u punom kapacitetu i da se nada da taj period neće trajati dugo.

"I u drugim zemljama koje su na putu učvršćivanja demokratskih institucija bilo je problema sa reizborom ombudsmana onda kad je on ozbiljno shvatao svoj posao", rekao je Janković i istakao da se nijedna vlast ne raduje preterano snažnoj kontoli.

Janković je ocenio i da niko u Srbiji ne može da kaže da je on u toku svog mandata bio naklonjen bilo kojoj političkoj stranci. Prema Jankovićevim rečima, v.d. ombudsmana neće imati sva ovlašćenja zaštitnika građana jer, između ostalog, neće moći da inicira izmene zakona što, kako je rekao, nije redovan posao zaštitnika, već lična odluka. Upitan kakva je zaštita prava građana u Srbiji, Janković je kazao da veruje da Srbija ide u dobrom pravcu, ali i da niko nema razloga za zadovoljsto jer je mnogo posla ostalo neurađeno.

"Želim da se nadam da idemo u dobrom pravcu, ali je puno toga pred nama po pitanju zaštite građana i shvatanja da država i državni službenici postoje da bi radili posao kako je njima najlakše nego onako kako će građani najviše da ostvare svoja prava", rekao je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track