SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ U NJUJORKU: O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja
Foto: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ U NJUJORKU: O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja

Društvo -

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, učestvovala je juče na skupu posvećenom izazovima nedovoljnog rađanja i starenja koji je održan na marginama 52. zasedanja Komisije za populaciju i razvoj u Ujedinjenim nacijama u NJujorku, u organizaciji Stalnih misija Belorusije, Bugarske, Japana i Tunisa pri Ujedinjenim nacijama, Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

foto: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

Ministarka Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost organizatorima skupa, ističući da su izazovi nedovoljnog rađanja i starenja direktno povezani sa primenom Agende 2030 za održivi razvoj i kreiranjem i planiranjem politika u svim zemljama.

  • Srbija se takođe suočava sa nedovoljnim rađanjem i starenjem. Prosečna starost stanovništva u Srbiji je 43 godine, oko 15% stanovništva je mlađe od 15 godina, a 20% je starije od 65 godina - istakla je ministarka navodeći tri grupe vodećih uzroka niske stope nataliteta: smanjenje broja žena u reproduktivnom dobu, odloženo rađanje i migracije. Ministarka je istakla da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine koja sadrži osam specifičnih i jedan opšti cilj, a to je podizanje stope ukupnog fertiliteta u Srbiji na nivo od 1,85 deteta po ženi.

Na kraju, ministarka je izrazila uverenje da će u narednom periodu biti prilike da se o temama nedovoljnog rađanja i starenja detaljnije razgovara, posebno imajući u vidu uslovljenost ovih fenomena. Nedovoljno rađanje uslovljava smanjivanje stanovništva i povećavanje udela starih, što za krajnju posledicu može imati otežano funkcionisanje društava, pa i njihovo nestajanje.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track