PATRIJARH IRINEJ PORUČIO VERNICIMA: Kosovo ne sme biti izgubljeno!
Foto: TV Hram

Poruka

PATRIJARH IRINEJ PORUČIO VERNICIMA: Kosovo ne sme biti izgubljeno!

Društvo -

Poseta Prvi čovek SPC, koji posle šest meseci boravi u višednevnoj poseti Kosovu i Metohiji, ohrabrio je srpski narod da istraje, ostane i opstane na toj svetoj zemlji

Ne smemo da zaboravimo da Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija! To je kao da čoveku isečete glavu ili izvadite srce - to više nije čovek, poručio je patrijarh srpski Irinej u besedi vernicima u južnoj srpskoj pokrajini.

foto: TV Hram

- Hrabrite sebe, svoje roditelje i okolinu da Kosovo nije izgubljeno, da ne može i ne sme biti izgubljeno. Kosovo se nalazi u jednom velikom iskušenju, čvrsto se nadam i uzdam da će po blagoslovu Božjem ono ostati u našim rukama. Verujem da će, i pored svih priča, Srbija zadržati Kosovo kao svetu zemlju - dodao je patrijarh, koji boravi u višednevnoj poseti KiM kako bi rečima, podrškom i porukom ojačao narod u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na tim prostorima.

foto: TV Hram

On je obišao Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, kao i Srbe koji žive u enklavama, kojima je poručio da nisu sami. - Znamo da vaša stradanja nisu mala, znamo za sve vaše teškoće i probleme, ali znajte da je Gospod sa vama. Kosovo i Metohija će biti, kao što je 1.000 godina pre toga, srpska sveta zemlja. Gledajući vas u ovom broju, naša nada jeste da nam Kosovo niko nikad ne može uzeti, jer Kosovo je naša matična zemlja. Sve što je vredno za istoriju jednoga naroda poniklo je ovde na ovoj svetinji i čitavoj zemlji Kosova i Metohije - besedio je patrijarh srpski, a prenela televizija Hram.

foto: TV Hram

Irinej je dodao da se pogledi moćnih, koji su doprineli tom stradanju i stanju, polako menjaju i staju na stranu pravde. - Moramo biti složni i strpljivi, imamo mnogo nade da vreme polako počinje da radi za nas. Oni koji su nas optuživali i osuđivali, polako ukazuju na nepravdu koja je učinjena srpskom narodu. I danas preživljavamo velike probleme i teškoće koje svet i moćnici ovog sveta čine našem narodu, ali se nadamo da Gospod neće dozvoliti da ta nepravda ostane zasvagda - naglasio je on i zaključio: - Ovo je najsvetija srpska zemlja, zalivena krvlju naših predaka koji su je branili od onih koji nam i danas čine nepravdu i zlo. Nadamo se da će pravda i istina pobediti, a nama ostaje da budemo istrajni, jedinstveni i složni, da zajednički činimo ono što je potrebno Kosovu i Metohiji i srpskom narodu koji je ostao.

Veliko poštovanje Turisti iz Japana klanjali se Irineju

foto: TV Hram

Patrijarha Irineja je i u Visokim Dečanima dočekao veliki broj vernika, ali i turista iz Japana, koji su patrijarhu ukazali veliki poštovanje, oduševljeni ovim neočekivanim susretom. Patrijarh se poklonio svetim moštima Stefana Dečanskog i naglasio da je ta svetinja osetila posledice ljudske zlobe, kao i da se to ponavlja u našem vremenu: - Narod čuva svetinje po ugledu na naše pretke. Jednom su upitali patrijarha Pavla: "Hoće li nam Gospod pomoći?", a on je odgovorio: "Hoće, ako bude imao kome".

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track