Najnovije vesti

ODLUKE CENTRALNIH BANAKA NEMAČKE I AUSTRIJE: Novčanica od 500 evra više se neće izdavati
Foto: Profimedia

Gotovo

ODLUKE CENTRALNIH BANAKA NEMAČKE I AUSTRIJE: Novčanica od 500 evra više se neće izdavati

Društvo

Centralna banka Nemačke (Bundesbanka) i Centralna banka Austrije od danas više neće izdavati novčanicu od 500 evra, što znači da više nijedna od 19 centralnih banaka u evrozoni više ne izdaje ovu novčanicu.


Kako je ranije objašnjeno, postojeće novčanice u apoenu od 500 evra nastaviće da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da će građani i dalje moći da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju. Banke, menjačnice i druge komercijalne stranke će, kako je saopšteno iz ECB, moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 evra.


Ova novčanica zadržaće svoju vrednost i moći će da se u svakom trenutku zameni u bilo kojoj centralnoj banci u evrozoni.
- Građani će bez vremenskog ograničenja i dalje moći da je koriste i za plaćanje i za štednju - rekao je Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije. Evropska centralna banka zaključila je da se često koristi za kriminalne transakcije - plaćanje narkotika i oružja, i stvara problem kada je potrebno da se vrati kusur.


Kurir.rs/ M. B.
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...