PROTEST BIVŠIH RADNIKA „MAGNOHROMA“: Ovo je najduži štrajk u Srbiji! Već 11 godina tražimo naše pare
Foto: Dado Đilas

Borba

PROTEST BIVŠIH RADNIKA „MAGNOHROMA“: Ovo je najduži štrajk u Srbiji! Već 11 godina tražimo naše pare

Društvo -

Ne odustaju... Od 2008. okupljamo se svakog utorka i tražimo da nam država uplati po 80.000 dinara na ime duga po sudskoj presudi, poručuju radnici.

Punih jedanaest godina bivši radnici „Magnohroma“, nekadašnjeg kraljevačkog industrijskog giganta, ispred sedišta lokalne samouprave u Kraljevu svakog utorka organizuju proteste, na kojima traže da im država isplati ostatak od 20 odsto nepotpuno isplaćenih otpremnina po socijalnom programu.

- Ovo su najduži protesti radničke klase u istoriji Srbije jer traju od 2008. godine. Najpre smo tražili isplatu zaostalih zarada i socijalnog programa, a bivša vlast ponudila nam je isplatu 80 odsto potraživanja, na šta smo morali da pristanemo jer smo bili gladni i ucenjeni. Tada su nas ucenili činjenicom da, ako ne potpišemo da se odričemo 20 odsto neisplaćenih zarada, nećemo dobiti ni dinara - kaže Dušan Vukadinović, jedan od učesnika protesta.

Blokada Ibarske

Prema njegovim rečima, radnici koji su bili dovedeni do prosjačkog štapa morali su da pristanu na ovakav kompromis. Kasnije, međutim, 1.400 radnika industrije „Magnohrom“ podnelo je protiv države tužbe za isplaćivanje razlike u zaostalim zaradama, tako da se svakom radniku, prema sudskoj presudi, danas duguje po 80.000 dinara.

- Do sada smo u nekoliko navrata bili prinuđeni da radikalizujemo proteste blokiranjem Ibarske magistrale i štrajkovima glađu, nadam se da to ovoga puta neće biti slučaj. Zahvaljujući angažovanju načelnika Raškog okruga i gradonačelnika Kraljeva, nedavno smo razgovarali s premijerkom Srbije Anom Brnabić i očekujemo da će država u najskorije vreme rešiti naš problem - naglašava Vukadinović.

Čekaju radosnu vest

Radnički protesti u Kraljevu neprekidno, od 2008. godine pa do danas, traju punih 11 godina. S parolom „Robovi do pobede“, nekadašnji radnici „Magnohroma“ okupljaju se i dalje svakog utorka ispred Skupštine grada Kraljeva, zahtevajući da im se isplati „ono što im po zakonu pripada“ i čekajući da im neko od nadležnih „konačno saopšti radosnu vest“.

- „Magnohrom“ je svojevremeno, zajedno sa Fabrikom vagona, izgradio Kraljevo i nismo zaslužili ovakav odnos države prema nama koji smo u njemu proveli čitav radnik vek. Nedovoljan je jedan novinski članak da opiše naše muke koje smo doživeli u nehumanom procesu tranzicije koja je sprovedena u Srbiji - dodaje Petar Pavlović, jedan od bivših radnika.

Propast giganta

NEKAD RADILO 5.500 RADNIKA

foto: Marina Lopičić

Industrija vatrostalnog materijala „Magnohrom“ nekad je u Kraljevu zapošljavala 5.500 radnika, svoje proizvode prodavala je na svetskom tržištu i imala svoja predstavništva u Francuskoj, Nemačkoj, SAD, Belgiji, Švedskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Egiptu.

S ćerkom-firmom Fabrikom elektrotermičkih proizvoda (FETP) godišnje je proizvodila i prodavala 120.000 tona vatrostalnih opeka i na hiljade termoakumulacionih peći, bojlera, grejalica i grejnih tela. Neuspelom privatizacijom, „Magnohrom“ je zvanično propao 2007. godine, a prošle godine kupila ga je finska kompanija „Afarak“, čiji se menadžment nada da će oživeti proizvodnju i zaposliti makar nekoliko stotina ljudi.

Kurir.rs/Jovan Slijepčević/Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track