KAKO DA SAČUVAMO KVALITETAN KADAR U SRBIJI: Veće plate brana odlasku radnika
Foto: Beta/Miloš Miškov

Istražujemo

KAKO DA SAČUVAMO KVALITETAN KADAR U SRBIJI: Veće plate brana odlasku radnika

Društvo -

Rešenje Povećanje zarada jedini je način da se spreči odliv stručne radne snage, saglasni su sindikati i poslodavci, koji pozivaju državu da reaguje dok ne bude kasno

Jedini način da Srbija spreči odlazak iz zemlje lekara, inženjera, građevinaca, vozača i ostalih deficitarnih radnika jeste da im se znatno povećaju plate, saglasni su predstavnici radnika i poslodavaca. Oni, međutim, strahuju da će do toga doći tek kada država i privrednici na to budu primorani, odnosno kada im stručnjaci i majstori odu, pa njihove poslove zaista neće imati ko da obavi.

- Kvalitetne radnike možete zadržati samo većom platom. To su dobro shvatile zemlje istočnog bloka - Mađarska, Rumunija i Bugarska, koje su nakon masovnih odlazaka stručnjaka drastično im povećale zarade. Da je postojala druga mera, sigurno bi je oni već primenili - kaže za Kurir Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

foto: Beta

Naime, izveštaji iz okruženja govore da u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj plate napreduju po stopama od osam do 15 odsto godišnje, dok su, recimo, u Rumuniji samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile oko 30 odsto, a građevinskih radnika za čak 40 odsto.

Mihajlović podseća da su ista zanimanja deficitarna i u Srbiji, ali da u poređenju sa pomenutim zemljama, naša ima tri puta veću stopu nezaposlenosti, a prosečne plate rastu oko 3,5 odsto godišnje, mada imamo približno isti rast BDP.

- Prioritet je da država povećava plate u deficitarnim sektorima, a to bi, poslednično, uticalo i na rast zarada u privatnom sektoru. Plašim se da će to da se desi tek kada iz zemlje odu svi koji vrede - kategoričan je Mihajlović.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava da je problem urgentan jer već za godinu dana neće imati ko da nas leči ili vozi ako se stanje sa platama ne promeni.

- Podizanje samo minimalne plate neće zadržati visokoobrazovani kadar, dok je za rast prosečnih zarada neophodno uvođenje progresivnog oporezivanja zarada, ali i promene klime na tržištu zapošljavanja, gde sada vladaju partokratija i nepotizam umesto stručnosti i profesionalizma - smatra Savićeva.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, ističe da su i privrednici svesni problema odlaska radnika i da im, koliko mogu, podižu plate, ali da im je za ozbiljnija povećanja neophodna pomoć države:

foto: Unija poslodavaca Srbije

- Svi poslodavci bi odmah pristali i na podizanje minimalnih plata na nivo potrošačke korpe od 46.000 dinara pod uslovom da država smanji poreze i doprinose na zarade za 20 odsto.

ZORAN ĐORĐEVIĆ CILJ JE DA MINIMALAC STIGNE MINIMALNU KORPU

foto: Marina Lopičić

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da će glavni zadatak aktuelne vlade biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači za minimalnom cenom rada i dodao da standard radnika u Srbiji možda nije visok, ali da je znatno viši nego što je bio ranije. - Kada su u pitanju plate, biće i tu povećanja u skladu sa mogućnostima. Neto dobit (države) ide u investicije i povećanja plata i penzija - rekao je on i dodao da je Vlada svesna problema odlaska kvalifikovanih kadrova u inostranstvo i da to nije samo pitanje novca već i brige države i kvaliteta društvenog života, zbog čega je potrebno da se poboljšaju perspektiva i sigurnost posla.

PRVOMAJSKI PROTEST RADNIKA NEĆEMO DA BUDEMO JEFTINA RADNA SNAGA

foto: Beta/Miloš Miškov

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost obeležili su Međunarodni praznik rada protestom na Trgu Nikola Pašića, gde je pročitan proglas "Veće plate za opstanak i ostanak". U proglasu je ove godine poseban akcenat stavljen na mlade i zatraženo da se mladima obezbedi posao, kao i da funkcioniše tržište rada. Takođe, radnici traže i veće plate, bolje uslove rada, da ne rade na crno ni preko posredničkih agencija i da imaju pravo da se učlane u sindikat. Jedan od zahteva sindikalnih organizacija je da se prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage.

STOPA NEZAPOSLENOSTI Država stopa Srbija 12,9% Bugarska 4,6% Rumunija 3,8% Mađarska 3,4% Poljska 3,4%

MINIMALNA PLATA Srbija 232 evra Bugarska 286 evra Rumunija 446 evra Mađarska 464 evra Poljska 523 evra Češka 518 evra

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track